Ali telovadba res povzroči, da pojemo več, kot potrebujemo?

Ali telovadba res povzroči, da pojemo več, kot potrebujemo? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
30. 7. 2015

Ali po naporni vadbi morda začutite potrebo po povečanju vnosa kalorij, da bi si lahko opomogli in vzdrževali raven energije?

Za vsakih 10 kalorij, ki jih pokurimo, naj bi potrebovali vsaj 3 dodatne – za to poskrbi biološki kompenzacijski mehanizem, ki skrbi, da imamo v sebi vedno dovolj goriva. Nekateri ljudje pa kalorije, izgubljene s fizično aktivnostjo in izboljšano presnovo, nadomeščajo v prevelikem številu ter na vsakih 10 pokurjenih kalorij zaužijejo 11 ali več dodatnih. Vzrok? Kombinacija fizičnih in psihičnih sil – ki se jih večinoma sploh ne zavedamo.

Ko zaradi telovadbe pojeste preveč

Zagotovo že poznate past nagrajevanja s hrano, v katero se ujamejo mnogi, ki se v telovadnico odpravijo, da bi izgubili odvečne kilograme – pri vadbi ste porabili nekaj sto kalorij in čas je za praznovanje. 

Vendar obstaja še ena pogosta napaka: precenite lahko količino porabljenih kalorij med vadbo, hkrati pa podcenite število vnesenih kalorij.

Kot poroča ena izmed študij, so posamezniki, ki so poskušali izgubiiti težo, trdili, da so zaužili 47 % manj hrane in telovadili 51 % bolj, kot so v resnici. Kar pomeni, da morda redno preveč kompenziramo, kar smo pokurili.

Narava prenajedanja po vadbi

Raziskava, ki je preučevala vpliv telovadbe na prenajedanje, krivdo vali na biološke dejavnike.

Pri nekaterih ljudeh, sploh tistih s prekomerno telesno težo, lahko težka vadba na začetku povzroči povečano živčno aktivnost v možganskih regijah, odgovornih za nagrajevanje s hrano in željo po hrani.

Kar pa pomeni: bolj ko postajate vitki, bolj ko se telo navadi na redno vadbo, manj močne bodo želje po hrani. Študije, ki so preučevali možgansko aktivnost vitkejših ljudi in tistih z boljšo formo, so pokazale, da se njihovi centri za nagrajevanje s hrano manj agresivno odzivajo na slike dobrot.

To je raziskovalce pripeljajo do naslednjega: čeprav povečana fizična aktivnost pri novincih v vadbi v začetku povzroča določene želje po hrani, sčasoma te želje zbledijo, ko se ustalijo bolj zdrave navade.

Nasvet?

  • Jejte premišljeno: med obrokom na primer večkrat odložite žlico ali pa dlje časa žvečite.
  • Obroke si odmerite, kot da ne bi bili preveč lačni: po vsej verjetnosti vas bodo običajne porcije vseeno zadovoljile.
  • Če je mogoče, med obrokom vstanite: včasih se ne zavedamo, kako siti smo, dokler ne vstanemo od mize.

Ko pa gre za nadzorovanje uživanja hrane ob čustvenem vzgibu, se moramo zavedati, da nas bo siljenje s tako mučnimi vajami, da se nam bo hrana prikazovala kot nagrada, po vsej verjetnosti pripeljalo v nezdrav začaran krog čustvenega prenajedanja. Zato si omislite aktivnost, ki vas bo veselila, udeležujte se svojih priljubljenih vadb, telovadite s kolegom ali pa si ustvarite ubijalski seznam pesmi, ki vas bodo poganjale pri kardio vadbi. Ko enkrat pridobimo na formi in postane vadba sama svoja nagrada, bosta tudi fizična in čustvena potreba po prenajedanju naenkrat odpadli.