Anatomija popolnega vrtenja pedal

19. 4. 2010

Profesionalni kolesarji potrebujejo leta treninga, preden izpilijo tehniko vrtenja pedal, pravi Chris Carmichale, dolgoletni trener Lancea Armstronga in lastnik podjetja Carmichale Training System.

“Najučinkovitejša je faza potiska pedal navzdol, toda s treningom je mogoče povečati moč in programirati mišice tako, se te vključijo prej in 'vlečejo' dlje, ” pravi Carmichael, ki je zavrtljaj razdelil v štiri faze.

1. Potisk naprej

Tik preden dosežete najvišjo točko (ko je urni kazalec na številki 11), porinite stopalo naprej. Tako hitreje začnete nov zavrtljaj pedala.

2. Potisk navzdol

Ta faza zavrtljaja je najbolj naravna. Preprosto porinite pedal navzdol. Večina kolesarjev pri tem ohranja peto stopala dvignjeno nad višino prstov. Izogi­­bajte se gibanju v gležnju, saj s tem zgubljate energijo in izzivate poškodbe.

3. Potisk nazaj

Ko dosežete spodnjo točko (ko je urni kazalec približno na številki 5), potisnite stopalo nazaj in z zadnjo podkolensko mišico porinite pedal tako, kot da bi si hoteli očistiti blato s čevljev.

4. Dvig

V tej fazi morate poriniti stopalo in z njim pedal navzgor. Eno nogo razbremenite teže in jo prenesite na drugo nogo. Ta je zdaj v fazi številka 2, ko je treba pedal potisniti navzdol.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri