Lahko samo z dieto izgubite ravno toliko trebušne maščobe kot z vadbo?

Lahko samo z dieto izgubite ravno toliko trebušne maščobe kot z vadbo? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 11. 2015

Velik trebuh sodi med najnevarnejšo obliko debelosti. Pojavijo se težave s spanjem in bolečine v hrbtu, a to še zdaleč ni vse.

Maščoba okoli pasu je drugačna od maščobe v drugih delih telesa, saj v preostale dele izloča razne snovi, ki v prevelikih količinah povečajo možnost za nastanek raznih obolenj.

Torej, ali trebušno maščobo lahko izgubimo samo z dieto?

Seveda lahko. V študiji so namreč ugotovili, da je skupina, ki se je držala diete, izgubila ravno toliko teže (7,5 kg) in ravno toliko trebušne maščobe (približno 1 kg) kot kontrolna skupina, ki je samo telovadila.

A brez telovadbe vseeno ne bo šlo!

Skupina iz omenjene študije, ki je skrbela samo za prehrano, je namreč izgubila tudi več mišične mase kot 'telovadna' skupina.

Zato je kombinacija pravilne prehrane in telovadbe najučinkovitejši način, da se znebite trebušne maščobe za stalno.

Kar dokazujejo tudi rezultati neke druge raziskave, s katero so preučevali ljudi, ki so z 28-dnevno ekspresno dieto izgubili 7 kilogramov. Izkazalo se je namreč, da so se po petih letih vsi znova zredili, in to z obrestmi.

Na novo so pridobili le maščobo, medtem ko so med hujšanjem izgubljali tako maščobo kot mišično maso. Poleg tega se je nekaterim poslabšalo zdravje. Med drugim sta se jim povečala inzulinska rezistenca in raven holesterola LDL.

Kakšna je najboljša vadba?

Vsakršna, da jo boste le izvajali. Vendar pa najnovejše raziskave kažejo, da se pri večini moških, še posebej tistih, ki so veliki in imajo velike trebuhe, najbolje obnese dvigovanje uteži.

V neki raziskavi so poskusne osebe glede na postavo razdelili v dve skupini, na močnejše in šibkejše, in jim nato dali 12-tedenski program treninga z utežmi. Šibkejši od uteži niso imeli kaj prida koristi, močnejši pa so pridobili več kot 1,5 kg mišične mase.

Zaključek: z dvigovanjem uteži največ pridobijo močnejši.

Če bi raje kolesarili ali tekli, prav tako ne odlašajte. 

Če pa so vam vaje z utežmi pogodu, je tule vaš načrt. Z njim naj bi se povečala poraba energije, hkrati pa naj bi se razvijale mišice, kar je ključno pri napadu na trebušno maščobo.

Kalorije morate porabiti zato, da izgubite težo, mišice pa razviti zato, da se izboljša metabolizem, s čimer se zavarujete, da bi težo čez čas ponovno pridobili.

Poleg tega boste vseh osem tednov, kolikor naj bi vadili, delali tiste vaje, ki so vam všeč.

Trening z utežmi

Vsak teden naredite tri treninge z utežmi; vsak naj bo sestavljen iz različnih vaj in različnih sestavov serij ter ponovitev. S tem daste svojemu telesu dovolj časa, da se privadi na vsakega od njih. Telo dela pospešeno, da se prilagodi spremembam, s tem se izboljša metabolizem in porabimo več kalorij.

Teža: Če uteži še nikoli niste dvigovali, se zanesite na občutek, koliko lahko dvignete med vsako vajo. Vsak teden skušajte dodati 10 odstotkov.

Kardiovaskularni trening: Namesto dolgih aerobnih vaj, delajte kratke intenzivne vaje in si nato vzamite eno ali dve minuti počitka. Kardiovaskularne vaje izvajajte trikrat na teden.

Rezultati: Čeprav mišice začnejo rasti že po prvem treningu, bodo prvi rezultati najbrž vidni šele po štirih tednih.

Preberite tudi: