Kako si pomagati, če vas dan po treningu bolijo mišice?

Kako si pomagati, če vas dan po treningu bolijo mišice? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2021

Je za vami odličen trening, ki pa vam je naslednji dan prinesel bolečine v mišicah? Preberite nekaj enostavnih trikov, kako si lahko pomagate!

Premikajte se

Kljub bolečinam vam lahko pomaga, če ostanete aktivni. Seveda naj bo gibanje v mejah vašega trenutnega počutja. Lahko se denimo odpravite na kratek sprehod, zaplavate v bližnjem jezeru ali pa si prižgete najljubšo glasbo in lahkotno zaplešete.

Počivajte

Kljub temu, da je priporočljivo gibanje, je še bolj pomembno, da damo telesu možnost regeneracije. Vzemite si čas za počitek ter ne pretiravajte s treningi. Poskrbite tudi, da dnevno dobite dovolj spanja.

Privoščite si masažo

Masaža učinkovito pomaga proti bolečinam v mišicam. Najbolje je, da se odpravite na nežnejše masaže, ki vas bodo sprostile. Vsekakor naj bo maser ustrezno strokovno podkovan, da vam lahko pomaga in situacije ne poslabša

Uživajte kvalitetno hrano

Vse več ljudi se zaveda pomena kvalitetnega obroka takoj po treningu. A tudi vsi naslednji obroki so izredno pomembni. Raziskave so pokazale, da ima v boju proti bolečinam v mišicah največji pomen uživanje beljakovin in antioksidantov. Oboje pospešuje regeneracijo mišic, s čimer izzveni tudi bolečina. Poskrbite torej, da v naslednjih 24 urah po treningu zaužijete hrano, ki je bogata z beljakovinami in antioksidanti.

Preventiva

Seveda pa lahko že med samim treningom poskrbite, da naslednji dan ne boste imeli bolečin. Tukaj je nekaj predlogov:

  • Poskrbite, da ne pretiravate z vadbo
  • Uživajte dovolj tekočine
  • Pred vadbo se ustrezno ogrejte
  • Po vadbi poskrbite za raztezanje
  • Po vadbi si privoščite čim bolj mrzel tuš

Veronika Sivka