Kako začeti z vadbo, ko si popolnoma na tleh

Kako začeti z vadbo, ko si popolnoma na tleh (foto: Profimedia) Profimedia
31. 1. 2020

Ko je vadba zadnja stvar, o kateri razmišljaš. Ko imaš energije ravno dovolj, da se iz postelje odvlečeš do kopalnice in nazaj.

Redno gibanje ima neverjetne pozitivne učinke na telo in duha in tega se zelo dobro zavedam.

Tudi takrat sem se …

Pred leti, ko sem šla skozi obdobje milejše oblike depresije. Po tem, ko sem se preselila v novo stanovanje, v mesto, kjer nisem poznala nikogar in kmalu za tem ostala brez službe.

Depresijo vsak občuti drugače (in včasih to pomeni tudi, da ne čutiš ničesar). Mojo je spremljala tesnobnost. Kot da ni bilo dovolj že to, da sem se vsako jutro zbujala povsem izčrpana, brez volje in negativno naravnana.

Preskočimo nekaj mesecev …

Terapevtka je vztrajala pri tem, da začnem redno telovaditi. Da se vsako jutro odpravim na sprehod in postopoma začnem teči. To je ponavljala na vsakem srečanju.

Da razčistimo: vadba ni zdravilo. A v resnici pomaga veliko ljudem. Zame je pomenila veliko spremembo. Ker sem se končno aktivirala in imela cilj, v zameno pa sem bila po vadbi tudi nagrajena – z boljšim počutjem.

Vendar pa je zelo težko. Težko se je spraviti pokonci in početi … pravzaprav karkoli. Kaj šele telovaditi. Poleg tega sem na vadbo gledala kot na mučenje in kazen …

A terapevtka je vztrajala. In njene strategije so me spravile ven. Pa čeprav le za nekaj minut.

Če se kadarkoli znajdete v situaciji, ko ste popolnoma na tleh, tu je šest nasvetov, ki vam morda pomagajo narediti prvi korak. In toplo priporočamo, da vam pri tem nekdo pomaga.

Eliminacija

Najtežji del naloge – začeti. Prvi korak. Zato si ta del olajšajte, kolikor je mogoče. Če to pomeni, da greste spat v športni opremi, ker bo zjutraj zato lažje začeti, pojdite spat v športni opremi.

Odstranite vse ovire, ki bi vas potencialno lahko ustavile.  

Realizem

Bodite ekstremno realistični. Ne obljubite si, da boste vstali ob 5h zjutraj in šli v telovadnico, če dobro veste, da sploh ni možnosti, da bi se to dejansko zgodilo.

Tako si zagotovite neuspeh, kar je zelo demoralizirajoče.

Doseganje ciljev je v tem trenutku ključnega pomena. Zato naj bodo vaša pričakovanja realistična.

Morda se vam zdi ura v natrpani telovadnici nepredstavljiva, pol ure hoje pa povsem izvedljive. Izberite torej pol ure hoje.

Želja

Vaša vadba naj bo nekaj, kar si v resnici želite početi. Razumljivo, v takšnem stanju si verjetno ne želite nič od tega, ampak tu je primer ...

Če bi radi začeli in si pravite, da je edini način ta, da se odpravite v fitnes in za uro zasedete tekalno stezo, kar vam pravzaprav zveni grozno, potem seveda tega ne boste želeli storiti.

Morda pa resnično uživate v teku zunaj? Oz. ste, ko ste se počutili boljše.

Bistvo: ne obstaja prava ali napačana vadba. Izberite tisto, ki jo vi želite in ob kateri se počutite dobro.

Razvajanje

Po vadbi si privoščite razvajanje. Privoščite si nekaj prijetnega. Lahko je nekaj povsem običajnega, kar sicer že počnete. Denimo: popoldne bom hodil/a vsaj 20 minut, nato pa bom zvečer pogledal/a svojo najljubšo nanizanko.

Odgovornost

Pripravite načrt in vsak korak tega načrta vpišite v koledar. Svoj načrt lahko tudi delite z osebo, ki jih zaupate.

Zapis

Zabeležite vse zmage, tudi tiste najmanjše. In občutke.

Ko je človek v takšnem stanju, se tudi najbolj preproste stvari zdijo nemogoče. Najti motivacijo je nekaj resnično težkega.

Zato so pomembne vse zmage, ker vas bodo motivirale. In to, da se spomnite, kako dobro ste se počutili po vadbi.

Preberite še: 9 lekcij, ki se jih učimo skozi propadle odnose

Preverite pa tudi: Povežite se s svojimi mislimi in čustvi: 28 stvari, ki jih lahko počnete sami

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri