Koliko počitka dejansko potrebujete med treningi

Koliko počitka dejansko potrebujete med treningi (foto: Profimedia) Profimedia
2. 12. 2018

Mišice potrebujejo določeno mero počitka, da se okrepijo in zrastejo. Nekateri viri sicer navajajo, da mišice potrebujejo 48 ur, da si opomorejo po vadbi, a morda to ne velja za vse.

Mnogo posameznikov, ki si ne privoščijo dneva počitka, je zato velikokrat preobremenjenih, kar se kaže v zmanjšani zmogljivosti, povišanem krvnem pritisku, zmanjšani odpornosti, motenem spancu itd. Telesna vadba, od dviganja uteži do teka, poškoduje mišična vlakna in povzroči bolečino. Med počitkom pa imajo mišice čas, da se rekonstruirajo oziroma opomorejo ter postanejo še močnejše in večje.

Ena izmed analiz je potrdila, da je za optimalno večanje moči pri začetnikih (ki trenirajo trikrat na teden) in izkušenih (ki trenirajo dvakrat na teden) najbolje počivati dan do dva (med vadbami).

Seveda je treba upoštevati tudi druge dejavnike.

  • Pri starejših mišice okrevajo in rastejo počasneje.
  • Poleg tega na to vplivata tudi težavnost in pogostnost vadbe, prehrana, trajanje posameznih vadb itd.

Nekaj pa kljub vsemu zagotovo drži: določena mera počitka je pri vadbi ključna, ker spodbuja rast mišic, poleg tega pa preprečuje, da bi se preobremenili.

Vztrajati ali opustiti?

Mišice pa vseeno ne potrebujejo popolne odsotnosti gibanja, da bi si opomogle. Neka študija je pokazala, da neintenzivno gibanje po vadbi (npr. plavanje ali hoja) pomaga sprostiti mišice, kar jim pomaga, da si opomorejo.

Druga študija pa je pokazala, da lahko mišice delujejo s polno paro tudi med počitkom. Kar pa ne pomeni nujno sedenja na kavču. Joga, pilates, zmeren tek ali plavanje so prav tako primerni za dni, ko načeloma počivate, seveda pa je to odvisno od vaše forme.

Okrevanje mišic lahko pospešite tudi s hlajenjem, ogrevanjem, raztezanjem in masažo. Še en način za pospešitev okrevanja: ne pozabite na primerno prehrano, še posebej na ustrezno količino beljakovin.

Zaključek

Za dneve, ko počivate, ni čudežnega recepta. Upoštevati morate svojo formo pa seveda težavnost, pogostost in trajanje aktivnosti in ne pozabite prisluhniti telesu, ko potrebuje počitek, npr. znakom, kot so bolečine v mišicah in sklepih ter oslabljena zmogljivost.

Razlikovati morate tudi blage bolečine od intenzivnih.

Preizkusite: 6 top vaj, ki jih naredite na dan počitka 

In preberite še: 1 stvar, ki je pri hujšanju pomembnejša od gibanja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri