5 najpogostejših mitov o pridobivanju mišične mase

5 najpogostejših mitov o pridobivanju mišične mase (foto: Profimedia) Profimedia
26. 2. 2015

Preden se lotite pridobivanja moči in mišic, razbijte pet mitov, ki pravijo, da bodo 'suhci' vedno ostali 'suhci'.

1. MIT: Ektomorf ne more pridobiti mišic

Krepljenje mišic pri ne ravno najboljši formi je res težko, ni pa nemogoče, če ste se le pripravljeni potruditi.

Vaše telo je neverjetno prilagodljiv organizem. Zato si morate vsakič, ko dvigujete uteži, postaviti izziv. Tako boste tudi pridobili vedno večji zagon in mišice z vadbo 'šokirali'. Dvigovanje uteži je vzpodbuda. Napade vaše telo – od mišic do živčevja.

2. MIT: Ne glede nato, koliko poje, se ne more zrediti

Če mislite, da zaužijete dovolj hrane, da bi si okrepili mišice, poskusite tole. Izberite dan in se poskusite spomniti vsega, kar ste zaužili ter seštejte kalorije. Verjetno boste kmalu naleteli na problem. Po svoji oceni naj bi zaužili okoli 2000 kalorij na dan, v resnici pa ste jih približno 1700 – to niti slučajno ni dovolj, da bi vzdrževali trenutno mišično maso, kaj šele, da bi jo pridobili.

Strokovnjaki pravijo, da ljudje, katerih teža se giblje pod mejo normale, ponavadi precenijo svoj dnevni vnos kalorij. Nato pa svojo nizko težo pomotoma pripišejo pospešeni presnovi.

Torej so kalorije pomembne. Prav tako pa tudi viri teh kalorij. Več hrane pomeni tudi višjo stopnjo glukoze v krvi. To ustvarja presnovni stres, kar vodi v vnetje, to pa lahko povzroči cel kup problemov, od raka do kardiovaskularnih bolezni. Pridobivanje mišic s hitro prehrano ima približno isti učinek, tako kot grajenje brunarice iz lesa, namočenega v vnetljivo snov.

Poskusite s polnozrnatimi živili, bogatimi z vlakninami, ki pomagajo regulirati glukozo v krvi, s prehrano, ki vsebuje veliko antioksidantov in maščobnimi kislinami omega 3. Tako boste tudi zmanjšali možnost vnetja.

3. MIT: Jesti mora, dokler se ne bo razpočil

Se vaš prehrambeni načrt ob dnevih, ko telovadite, giblje okoli 2500 kalorij, vključno z 213 grami beljakovin? Toliko beljakovin najdemo v skoraj kili in pol surove svinjske ribice oziroma v 34 velikih jajcih!

Vas mučijo težave, ko poskušate vse to stlačiti vase? Tudi če zaenkrat še ne, boste kmalu spoznali, da vseh kalorij ne morete zaužiti s tremi ogromnimi obroki.

Nasvet: ob sebi imejte vedno lonček z mandlji ali nekaj banan kot prigrizek. V hladilniku v pisarni hranite kos sira ali kak liter čokoladnega mleka.

In zapomnite si: telo vam bo samo povedalo, kako najbolje obdeluje kalorije. Nekaterim ljudem ustrezajo veliki obroki. Drugi jedo na vsako uro. Če boste izbrali pravi čas, se ne boste počutili, kot da se hranite na silo.

4. MIT: Verjetno živi v telovadnici

Trenirate štiri- do petkrat na dan, tudi do 6 ur skupaj? Pretiravanje s treningi vas bo fizično in psihično tako izčrpalo, da boste na koncu začeli izpuščati treninge.

Če vas boli, vam telo sporoča, da potrebuje več časa za okrevanje. Če boste več časa namenili počitku, bodo rezultati še večji, saj boste s tem telesu dali možnost, da okreva in postane še močnejše.

5. MIT: Rezultati bodo majhni

Rezultati so nepredvidljivi. Najprej se utegnete malo zrediti, morda pa boste par kil izgubili zaradi drastične spremembe v svoji rutini. Ko boste prešli fazo šoka, bo šlo samo navzgor. Začetniki v dviganju uteži bodo pridobili kakšno kilo mišične mase na mesec.

Ključno: vsakič ko se odpravite v telovadnico, dajte vse od sebe. Morda mislite, da ste izpustili samo en gib, a med tistim zadnjim gibom vaše mišice najbolj garajo. Tako da ne gre za to, ali hitro pridobivate, temveč za to, ali trdo trenirate?