Na kaj morate biti osredotočeni, ko želite povečati fizično pripravljenost

Na kaj morate biti osredotočeni, ko želite povečati fizično pripravljenost (foto: Profimedia) Profimedia
30. 6. 2017

Vsi smo se že srečali s trenutkom, ko je bilo tako zelo težko, bili smo zadihani in naveličani, najraje bi sezuli športne čevlje ter jih pustili v kotu za vedno. To se običajno zgodi, ko ne vidite željenega napredka. Na kaj se morate osredotočiti, da ga boste dosegli?

Pogosto je spregledan tudi problem preobremenitve. Do nje pride, ko obupano želite preteči tistih nekaj kilometrov, vendar se še vedno ustavite pred ciljem. Rezultat je utrujeno telo, ki mu ne namenite niti enega dneva počitka. Če želite viden napredek, morate spremeniti pristop in pogostost.

Čas in pogostost

Ne odpovejte se tečajem, ki jih obiskujete ali vadbi, ki jo običajno izvajate. Razlika je le v pogostosti. K temu lahko pristopite na različne načine. Za začetek na urnik dodajte več obiskov telovadnice. Če ne gre, poskusite podaljšati tiste vadbe, ki ste jih izvajali do sedaj. Že 15 minut več bo izzvalo vaše telo in pripravljenost.

Hitrost

Če imate radi kardio vadbo kot sta tek in kolesarjenje, naredite test. Merite čas, ki ga porabite, da pretečete ali prekolesarite običajno razdaljo. Naslednjič pospešite tempo ravno toliko, da na cilj prispete dve ali tri minute prej. Uporabljajte uro in se trudite, da bi podrli rekord prejšnjega dne. Na hitrosti lahko delate tudi tako, da v trening vključite intervale visoko intenzivne vadbe. Ti bodo prispevali k izgubi teže. Bolj intenziven kot je trening, več časa telo potrebuje, da si odpočije, kar pomeni, da porabi več kalorij.

Obremenitev

To boste najlažje naredili s težo. Izzovite telo in ga prisilite, da se trudi še bolj. Ko bo naslednjič na urniku trening za moč, vzemite težjo utež kot običajno. Presenečeni boste nad tem, koliko zmorete. Če se sliši preveč zastrašujoče, za začetek poskusite s kratkimi nizi in manj ponovitvami. S tem boste mišice še bolj utrdili, česar ne morete storiti, če vedno ostajate pri enaki obremenitvi.

Usklajevanje

Ko osvojite vse zgoraj našteto, je na vrsti usklajevanje. Pomembno je, da vsako vadbo naredite še bolj intenzivno in se vedno znova izzovete. Spremljajte napredek, merite čas in dolžino. Navdušeni boste, kako daleč ste prišli. Vse je odvisno od fizične pripravljenosti, zato vseeno poskrbite, da se ne boste naprezali do nezavesti. Pazite tudi na poškodbe in si privoščite obvezen počitek, saj si mora telo napolniti baterije pred novim treningom.  

Preberite tudi: