Si znate pravilno postaviti cilje?

Si znate pravilno postaviti cilje? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 7. 2015

Velikokrat ljudje pridejo k meni s popolnoma nerealističnimi pričakovanji. Eno so želje, drugo pa realno dosegljivi cilji. Pri sedmici na lotu je ljudem to jasno, pri fitnes ciljih pa po navadi bistveno manj ...

Pravite, da bi radi imeli 'six-pack'? Super. Imate torej jasno predstavo, kaj želite doseči, in six-pack je zelo jasen, a v večini primerov dolgoročen cilj. Prepričana sem, da boste s trdim delom na treningu in primernim jedilnikom slej ko prej zagotovo prišli tja. A kar nekaj ovir boste morali preplezati in premagati veliko skušnjav.

Začnimo kar pri cilju

Prej ko sprejmete, da cilj, ki ste si ga pravkar postavili, nima nobene zveze z realnostjo, bolje bo za vas. Tako pač je. Če bi bil realen, verjetno sploh ne bi razmišljali o njem. Ker pa celo berete ta članek, je precej bolj verjetno, da si zelo težko postavljate cilje, ki bi bili realni. A ne skrbite.

Veliko bolj od realnosti in dosegljivosti vašega cilja je pomembno, da se cilju čedalje bolj približujete. Edino tako se boste lahko v vsakem trenutku počutili uspešni, in to je zelo pomembno za konstantno motivacijo.

Hitrost približevanja cilju je seveda enaka temu, koliko si vsega skupaj sploh zares želite. Že res, da pravite, da si tega želite najbolj na svetu in da bi vse dali za to in bla bla bla ... a ko realno pogledate na rezultat preteklih tednov, vam šele ta resnično pokaže, koliko si res želite, vse ostalo je zgolj prazno govorjenje.

Da bi se zastavljenemu cilju vsaj maksimalno približali, se morate osredotočiti predvsem na kratkoročne cilje.

Postavljanje in doseganje manjših tedenskih ali mesečnih ciljev je namreč edini način za zagotavljanje trajne motivacije. Pred vami je veliko odrekanja in trdega dela in morate si priznati vsako še tako majhno zmago ter se primerno nagraditi. Pa ne govorim o čokoladni torti, ampak o večeru, preživetem v dobri družbi ipd.

Prav tako kot dolgoročni cilj, nimajo nobene zveze z realnostjo tudi vaša čustva oz. trenutni občutki. Včasih se počutite super seksi, spet drugič, kot da bi vas povozil tank. Vse to je nepomembno. Pomemben je le naslednji obrok, ki je pred vami. Pomemben je le naslednji trening, kjer boste spet dali vse od sebe in še malo več.

In pomembni so centimetri in številke. Še bolj natančno – pomemben je zgolj trend padanja centimetrov in številk. Če ne v enem tednu, pa zagotovo v enem mesecu. In to boste lahko realno ocenjevali, samo če boste vse pridno popisovali, beležili, merili in tehtali. In če vam je pisanje dnevnika trenutno naporno, potem je to vaš prvi kratkoročni cilj. Je namreč eden od temeljev, ki jih morate postaviti že na začetku.

Preberite: Zakaj so meritve s tehtnico in merilnim trakom tako pomembne za uspešno hujšanje

Poglejmo zgodbo

Radi bi bili videti kot TV-zvezdnica, a pravite, da tehtanje hrane ni za vas. Vaša TV-zvezdnica ima za seboj ekipo vsaj petih ljudi, ki ji tehtajo, merijo, kuhajo in v usta dajejo vnaprej preračunane obroke vsaj petkrat na dan. Vi ste takšnega servisa morda res ne morete privoščiti, se morate pa temu čim bolj približati! Tudi vi boste morali izbirati, kaj, koliko in kdaj boste jedli, kot seveda tudi pripraviti in velikokrat vnaprej uskladiti vse, kar se vam dogaja. Vključno s šolo, službo, faksom, otroci in partnerjem.

In če začnemo samo pri hrani. Za vas narejen jedilnik je šele dober začetek. Če nimate niti približnega občutka, koliko je 100 g mesa ali solate ter koliko beljakovin je recimo v zrezku na krožniku pred vami, potem vas čaka natančno tehtanje hrane vsaj nekaj tednov, dokler ne dobite pravega občutka.

In popolnoma normalno je, da se na svoji poti primerjate z drugimi okrog sebe, in zelo hitro se pripeti, da dobite občutek, da napredujejo hitreje kot ti.

Problem je, da ne veste, kaj počnejo in kaj so počeli do zdaj, pa še vaši trenutni občutki, kot smo že ugotovili, nimajo nobene zveze z realnostjo. Nihče ne doseže rezultata čez noč, a vseeno se vam velikokrat zazdi, da so se oni preobrazili praktično v enem tednu, le vam ne 'uspe'. To, da ste jih nazadnje videli pred tremi meseci in da so te tri mesece pridno vztrajali, medtem ko ste se vi večinoma smilili sami sebi in zamenjali vsaj tri različne diete, seveda ne igra nobene vloge ... Dejstvo je, da se vi maksimalno trudite, rezultata pa ni nikjer.

Če bi pisali dnevnik, bi seveda lahko videli, da ste v zadnjih nekaj tednih bistveno več energije porabili za 'furanje safra' kot pa za redno vadbo in pripravo pametnih obrokov, ki bi vas edini pripeljali korak bliže cilju.

V vsej svoji karieri osebne trenerke še nisem srečala nikogar, ki bi zadnjih 12 tednov dnevno popisal, kar je jedel, popisal vse treninge in se enkrat na 14 dni izmeril, pa da hkrati ne bi imel odličnega rezultata!

Sem pa srečala veliko, zelo veliko filozofov! Vse vejo in vse znajo, le tega ne vejo, zakaj so iz leta v leto bolj debeli, bolj utrujeni in bolj zagrenjeni. Pa 'vse' bi naredili, da bi to spremenili. Vse bi dali, da bi imeli spet takšno postavo kot v srednji šoli. Le petih minut časa si ne bi vzeli, da bi zapisali, kaj dajo v usta. Ali si pripravili hrano vnaprej ipd.

Če si že zastavite za cilj postavo, kot jo ima vaš najljubši igralec, športnica ali TV-zvezda, potem je skrajni čas, da se zaveste, da se boste morali začeti tudi enako obnašati, sicer je čisto normalno, da bodo vaši rezultati čisto drugačni od njenih.

Morda pa si vsega skupaj sploh ne želite zares?

Morda ste si tega sicer nekoč želeli, potem pa je vmes prišlo življenje in vam se zdaj (morda že po več letih) v bistvu samo zdi, da si tega še vedno zares želite. Ker če bi si tega res želeli, potem bi to že zdavnaj dosegli? Pravite, da ne? No, potem pa je čas, da se odločite! Podobno kot se odloči recimo bodoča mamica za otroka, ali pa dva, ki se imata zares rada, da bosta do konca življenja skupaj. In to končno tudi naredite!

Barbara Novak, profesionalna osebna trenerka z ameriško licenco AFPAA

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri