Strite maščobo

27. 5. 2004

The Rock si je gradil telo. Zgradil pa si je kariero. Pritegnil je prvi pogled. Sledili so mu milijoni drugih. Njegove evolucije pa Še ni konec. Se mu pridruŽite na poti navzgor tudi vi?

Vse se je začelo s telesom.

Njegova karizma, nasmeh, najprej nastopi v rokoborskih ringih, potem pa Še v filmih . . vse to so zgolj ”lepotni” dodatki. Brez telesa nobena od teh zadev ni veČ pomembna. Tom Cruise bi si lahko zakril svoj znani obraz s temnimi sonČnimi oČali, kakŠno nevsiljivo kapo in s kavbojkami na riti vkorakal v znano restavracijo ter teoretiČno celo priŠel do svoje mize, ne da bi ga kdo spoznal. The Rock s svojim telesom, ki ga krasijo veČ kot dvometrska viŠina, bronasta zagorela koŽa in Železne miŠice, tega ne more.

Orjaka pozdravi vsak natakar in tudi on vsakomur odzdravi, čeprav je popolnoma jasno, da bi rad prišel do svoje mize z najmanjšim možnim vzbujanjem pozornosti. A drugače ne gre. Že ko vstopi v sobo, jo zavzame s svojo osebnostjo, čeprav tega sploh noče. To in pa tisti dodatki so ga pripeljali do statusa, kot ga imajo največji pop idoli.

A vse se je začelo s telesom.

Z leti se naša telesa spreminjajo. Lahko se izboljšujejo, lahko pa tudi propadajo. Primerjajte še vedno izklesano Stallonovo telo s ”putrčkom” Marlona Branda. The Rock si je izbral evolucijo, s tem pa tudi uspešno kariero. V osemdesetih je začel nastopati v rokoborskih ringih, v takrat zelo popularnem wrestlingu. Tedaj ga je gledalo komaj kakih 50. 000 ljudi. Danes je The Rock filmska zvezda in najverjetnejši kandidat za titulo najboljšega akcijskega junaka, ki jo bo za guvernerski stolček zamenjal njen dosedanji nosilec Švarci.

To pa pomeni, da se je The Rock podal na pot, ki bo od njega zahtevala dosti več napora kot pa tistih nekaj minut nastopanja v ringu. Veliko filmsko platno pač ne pozna usmiljenja in odkar se je zapisal filmskim kameram – podpisal je pogodbo za kar tri filme – se je moralo nekaterim spremembam zapisati tudi njegovo telo. Za začetek je shujšal za deset kilogramov in zbil svojo telesno maščobo s štirinajstih odstotkov na sedem. To je dosegel tudi s treningom, ki ga bomo opisali na naslednjih straneh.

Evolucija Dwayna Johnsona, kot je Rockovo pravo ime, se je začela pri njegovih trinajstih letih, ko je prvič vstopil v telovadnico in prijel za uteži. Za potisk s prsi si je naložil 65 kilogramov, potisnil na vso moč, pa vse skupaj ni šlo nikamor. ”Moral sem zmanjšati težo. Počutil sem se nadvse osramočenega, ” se spominja The Rock.

Takrat morda, potem pa nikoli več. V njegovi najstniški glavi so začele vaje z utežmi zavzemati čedalje več prostora. ”Spominjam se časa, ko smo se preselili s Havajev v Nashville. Takrat smo se jaz in moji bodibilderski kolegi začeli ‘šopati’ z aminokislinami. To so bile velike tablete, prav za konja, ” se med smehom spominja Dwayne.

Na gimnaziji so se mu začele dogajati zanimive reči. Zaradi njegove ogromne postave je veliko otrok sprva mislilo, da je policist, ne pa njihov sošolec. Njegova postava mu je prinesla tudi štipendijo za športnike na Univerzi v Miamiju. Bil je namreč zelo dober v nogometu, treninge v telovadnici pa si je priredil tako, da je bil vedno v vrhunski formi. Sčasoma je dosegel težo 140 kilogramov. ”Bil sem podoben tistemu možičku iz oglasa za michelinke, ” se spominja.

Bil je dober v nogometu, imel je športno štipendijo, vedno je bil v vrhunski formi. Vse je kazalo, da se bo zapisal med profesionalce in da bo posvetil svoje življenje profesionalnemu igranju nogometa. A nato je prišla ključna točka v njegovem življenju, ko si je v enem od višjih letnikov šole zlomil dve hrbtni vretenci. Zaradi poškodbe ga je ameriška nogometna zveza zavrnila, toda Johnson se ni vdal. Vzeli so ga v kanadsko nogometno ligo, iz katere pa so ga vrgli po borih dveh mesecih. Kaj preostane človeku, ki zna zgolj igrati nogomet, a ga na zelenem polju nihče ne mara? Vrne se domov in prevzame družinske posle.

Pretepanje v ringu je bilo od nekdaj v njegovi krvi. Že kot otrok je rad gledal svojega dedka, ”Velikega šefa” Petra Maivia, ko je nastopal na raznih rokoborskih prireditvah po državi. Dwaynov oče, Rocky Johnson, je bil prvak pri nastopih v dvojicah, bil pa je tudi precej zaslužen za nastanek sodobne rokoborske postave, čeprav tega tedaj še ni vedel. Rokoborci so bili namreč tedaj zgolj ljudje z ogromnimi postavami, Rocky Johnson pa imel ogromno in izklesano postavo. Bil je nekakšen bodibilderski predhodnik teles, ki jih danes lahko vidite v sodobnem ringu.

Leta 1983 je osvojil naslov prvaka v dvojicah skupaj s Tonyjem Atlasom, prav tako znanim rokoborcem. Publika je tako željno pričakovala tretjo generacijo Johnsonovih genov, da zavladajo v rokoborski areni. A za to je bila potrebna določena sprememba. Mladi Dwayne je imel namreč 140 kilogramov, ki so zdaj postali njegovi sovražniki. Če je hotel The Rock – to je bilo njegovo bojno ime in zaščitni znak – naslediti svojega očeta, je moral postali veliko lažji in se začeti gibati precej hitreje kot na nogometnem igrišču.

Dwayne se je zopet zatekel v telovadnico in si za svoje potrebe izdelal poseben urnik treningov ter se vsaj dan posvetil enemu delu telesa. S 140 kilogramov je prišel na 130 in rezultati v ringu so se začeli vrstiti. Sedemkrat je osvojil naslov prvaka in sedemkrat ga je tudi zgubil, vsakič pa mu ga je iztrgal isti človek, njegov večni nasprotnik ”Stone Cold” Steve Austin. Nato sta prišli filmski vlogi v filmih Mumija se vrača in Kralj škorpijonov, The Rocku pa se je zgodila še ena sprememba: iz rokoborskega idola se je prelevil v filmsko zvezdo.

Nova evolucija je bila na poti:

večje in boljše vloge so kar deževale. Napočil je čas, da se Dwayne znebi lika robustnega rokoborca in začne kazati tudi svoje druge vrline: človeško toplino, ranljivost in humor. Pri tem pa je njegov fitnes program, ki ga je vsa ta leta pretepanja v ringih ohranjal v najboljši formi, popolnoma odpovedal. ”Fitnes mi je postal drugi dom, trening pa kot religija, ” se spominja, ”a kljub vsem treningom so bile moje mišice še vedno ploske in neizrazite. Ne samo da nisem dosegal rezultatov, še celo doseženo stanje sem komaj vzdrževal. ”

Toda The Rock je bil pripravljen in v svoj urnik je vnesel tako velike spremembe, ki bi celo Sloveniji končno prinesle zmago na Evroviziji. ”Rad imam spremembe, ” pravi Johnson. ”Vsa ta leta, ki sem jih preživel z očetom, vedno na poti iz enega konca države v drugega, iz enega ringa v drugega . .

Življenje me je naučilo, kako se spoprijeti s spremembami. Zdaj me sprememb ni strah, ampak pri vsaki zaviham rokave, naredim načrt in se vržem na delo. ”

Za to novo evolucijo si je The Rock najel novega trenerja in z njegovo pomočjo shujšal na 120 kilogramov in prepolovil odstotek telesne maščobe v zgolj štirih mesecih. Čas, ki ga je prebil v telovadnici, se ni spremenil, količina zaužite hrane pa se je. The Rock je bil prisiljen jesti več.

Rezultat se kaže na njegovih fotografijah. Njegovo prehrano in treninge smo opisali na teh straneh. Kaj boste vi naredili z njimi?

Gregor Logar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri