Zakaj jeste tudi takrat, ko niste lačni?

Zakaj jeste tudi takrat, ko niste lačni? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 11. 2014 Vir: Lisa

''Saj nisem lačen, ampak ko vidim druge, kako z užitkom jedo, tudi meni zadiši''.

To je le eden izmed številnih izgovorov, ki jih pogosto slišimo od ljudi, ki se konstantno pritožujejo nad odvečnimi kilogrami in imajo vsak teden nov načrt, kako se bodo rešili te nadloge.

Eden izmed razlogov, da marsikdo ne more izgubiti odvečnih kilogramov, kljub uvedbi zdravih navad, lahko tiči ravno v tem, da jeste tudi tedaj, ko niste lačni, a se tega sploh ne zavedate.

Če se prepoznate v kakšnem od spodaj navedenih primerov, ste najbrž tudi vi žrtev svojih navad.

Jeste ob gledanju televizije ...

Ste morda opazili, da že oglasi, ki prikazujejo hrano, v vas spodbudijo željo po hrani?

Najbolje je, da si med jedjo vzamete čas in pojeste v miru, brez zunanjih motečih dejavnikov.

Jeste vse, kar je 'light', v prekomernih količinah ...

Če na ovitku piše, da je 'light' oziroma lahko, še ne pomeni, da ga lahko pojeste v enormnih količinah, saj naj bi bil bolj zdrava verzija tega živila.

Že res, da kalorično gledano 100 g takega živila sugerira k temu, da se ne boste zredili in tako lahko pojeste količinsko več, toda ta hrana je ravno zato še bolj neprimerna za vaš organizem.

Takšnim izdelkom namreč odvzamejo sladkor in maščobo ter ju nadomestijo z umetnimi sladili, raznimi kemikalijami in aditivi, saj morajo drugače dobiti dober okus.

Hrano uporabljate kot protistresno terapijo ...

Številni se s stresom, žalostjo in frustracijami spopadajo s pomočjo hrane, vendar če se zalotite, da vsakokrat, ko ste vznemirjeni, posežete po banjici sladoleda, potem skoraj zagotovo pojeste veliko preveč.

Odložite torej žlico in pokličite prijatelja, ki mu zaupate, ali pojdite v naravo, si naredite kopel ali pa počnite stvari, ki vas bodo odvrnile od negativnih misli.

Poiščite način, da se soočite s svojimi čustvi brez pomoči hrane.

Spremenite navade!

Dobra novica je, da lahko vsako izmed naštetih navad spremenimo, kar pomeni, da začnemo postopoma in z veliko mero potrpežljivosti.

Ena izmed idej, kako začeti, je, da pišete, kaj in koliko pojeste ali popijete. Tako boste dobili vpogled v svoje prehranjevalne navade in tako lažje ugotovili, kje so možne in tudi potrebne spremembe, da boste lahko dosegli zastavljen cilj oziroma ostali na pravi poti k optimizaciji svojih zmožnosti.

Barbara Novak, profesionalna osebna trenerka z ameriško licenco AFPAA

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri