Zakaj (še vedno) niste nič bližje vašim športnim ciljem?

Zakaj (še vedno) niste nič bližje vašim športnim ciljem? (foto: profimedia) profimedia
9. 2. 2019

“Napredoval bom v moči”, ste si obljubili kakšno leto nazaj. Pa še vedno ne zdržite celotnega treninga z utežmi. Kaj je šlo narobe?

Zastavili ste si nove športne cilje. Tudi leto pred tem ste to storili in še pred tem … Pa jih nikoli niste dosegli ali se jim vsaj približali. Očitno boste morali narediti nekaj sprememb, s katerimi boste končno opazili izboljšanje rezultatov. Sledite naslednjim napotkom:

Vsak dan šteje

Cilje za začetek razdelite na več delov. V nekaj tednih morate na primer malce okrepiti telo, nato poskusite s težjimi utežmi, delajte tudi na gibljivosti … Šteje vsaka majhna zmaga, ki jo dosežete na poti do cilja. Prav tako je pomemben vsak dan, ko se vam ne ljubi na trening in raje ostanete doma.

Če boste na koledarju označili tudi manjše cilje in bo ta na vidnem mestu, boste verjetneje vztrajali do konca. Za spodbudo si lahko obljubite tudi manjšo nagrado, ki pa naj ne spodkopava vašega napredka.

Lotite se slabih navad

Preden pričnete z drugimi napotki, se lotite slabih navad, ki bi vas lahko zavirale in vam verjetno tudi trenutno preprečujejo dosego cilja.

  • Znebite se mafina ob jutranji kavi in ga nadomestite z ovsenimi kosmiči in sadjem.

  • Nastavite štoparico in imejte televizijo prižgano le 2 uri dnevno.

  • Malico prinesite od doma in opustite hrano iz restavracije.

  • S kosmatincom malce podaljšajta sprehode.

  • Omejite čas pred telefonom in računalnikom v popoldanskih urah, ko vas k temu ne sili služba.

To je le nekaj primerov najpogostejših slabih navad, vi pa poiščite še druge in jih pričnite odpravljati, da kasneje ne boste v skušnjavi.

Šport naj postane rutina

Do sedaj se niste premikali proti ciljem, vsaj ne zelo opazno. Morda tudi zato, ker je bil šport nekaj, kar ste počeli občasno in niste zares čutili potrebe po tem ali pa niste bili vajeni, da mu posvetite več časa. Sedaj to počasi spremenite, da bo gibanje postalo del rutine.

Najbolje bo, da aktivnosti načrtujete za en teden naprej. V svoj rokovnik vsak dan vpišite, kdaj bo čas za gibanje. Označite vse: tako zahtevnejše treninge kot sprehode na dan za počitek. Vsaj en mesec vztrajajte z beleženjem vsake športne aktivnosti, potem pa se boste navadili, da si čisto vsak dan vzamete vsaj 15 minut za krajši sprehod, tudi če na urniku ni treninga.

Zanesljivost - ravnotežje - proslava

Zanesljivost: Zavedajte se, da boste morali za rezultate zelo garati in vztrajati dlje časa, saj se ne bodo pokazali čez noč. Zato poskrbite, da boste zanesljivi: najdite si prijatelja za vadbo, vpišite se na skupinsko vadbo, oznanite, da se trudite doseči določen cilj … Sami veste, kaj bo na vas najbolje delovalo.

Ravnotežje: Šport naj bo način življenja in ne nekaj, kar boste lahko opustili takoj, ko dosežete idealno težo, pretečete določeno razdaljo, izboljšate kondicijo … Zato morate v njem uživati. Preizkušajte in poiščite aktivnosti, ki vam bodo pisane na kožo. Ne pozabite pa, da morate še vedno ohraniti raznolikost.

Proslava: Trdo delo se poplača. Za manjši in večji cilj si obljubite nagrado, ki vas bo spodbudila v dneh, ko se boste težko spravili na trening. Bodite ponosni nase in se večkrat opomnite, kaj vse ste že dosegli.

Osredotočite se na napredek, ne na cilj

Včasih so ravno cilji tisti, ki vas lahko zaustavijo že na začetku. Tudi če niso previsoki in ste jih zastavili pravilno, se nanje morda preveč osredotočate. Iz dneva v dan ste nesrečni, ker jih še niste dosegli.

Namesto tega se osredotočite na pot (torej napredek). Na nekaj tednov izmerite čas, ki ga potrebujete, da pretečete določeno razdaljo. Preverite svojo postavo v ogledalu. Skušajte povečati težo uteži in ugotoviti, ali lahko dvignete več. Vse to kaže, da ste postali boljši in da počasi napredujete v pravo smer.

Preverite tudi: