To je najboljši čas za vadbo, če želite kuriti maščobe (pravi raziskava)

To je najboljši čas za vadbo, če želite kuriti maščobe (pravi raziskava) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 2. 2023

Ali je čas, ko telovadite v resnici tako pomemben?

Strokovnjaki si že leta postavljajo vprašanje, ali obstaja del dneva, ko naj bi bila vadba bolj priporočljiva. Lou Schuler, novinar, avtor številnih knjig o zdravju moških in vadbi ter uredniški direktor Personal Trainer Development Center, pravi, da je za večino najboljši čas za vadbo preprosto takrat, ko lahko vadijo. Mogoče je to pred ali po službi. Ali ko poučuje naš najljubši inštruktor. Zato temu pravimo rutina, piše. In če so rezultati vadbe vedno enaki, si je težko predstavljati, da bi karkoli spremenili. 

Kaj pa, če rezultati niso enaki?

Izkazalo se je, da čas, ko telovadimo, vendarle ima nekaj vpliva tudi na rezultat. 
Profimedia

Ko je raziskovalna ekipa na kolidžu Skidmore testirala 12-tedenski vadbeni program, so bili rezultati jutranjih treningov drugačni od večernih. 

Šlo je za povsem naključno odkritje. Prvotni cilj študije je bil preizkusiti edinstveni fitnes program, ki je vseboval štiri treninge na teden, vsak z drugačnim poudarkom – moč, vzdržljivost, intervali visoke intenzivnosti, fleksibilnost. Ker pa je bila skupina velika, so jih morali razdeliti na jutranje in večerne vadbene skupine. Šele na koncu, ko so raziskovalci pregledali rezultate, so videli razlike med jutranjo in večerno vadbo, pravi avtor študije dr. Paul Arciero. 

Strokovnjaki poudarjajo, da so bili udeleženci v obeh skupinah ob koncu preskusa vitkejši in močnejši.

Toda ženske, ki so vadile zjutraj, so izgubile precej več maščob in odstotek telesne maščobe, medtem ko so ženske v večerni skupini pridobile na moči in mišični vzdržljivosti. 

Preverite: Skrivnost izgubljanja maščobe na trebuhu

Med moškimi so pri večerni skupini zabeležili bistveno večje izboljšave krvnega tlaka, ravni holesterola in odstotek maščob, ki so jih pokurili, imeli so tudi manjši občutek utrujenosti.

Vsaka vadba je dobra, pravijo raziskovalci, a ob pravem času je lahko še boljša!

Profimedia

Najboljši čas za vadbo je, ko lahko vadite, se strinjajo tudi raziskovalci. Izbrati morate čas, ki najbolj ustreza vašemu življenjskemu slogu. Toda kontekst je prav tako pomemben, pravijo.

Če opazite te 4 znake, morate nujno na sprehod

Kot je pokazala študija, za nekoga, ki želi znižati tveganje za kardio-metabolna obolenja, večerna vadba prinaša nekaj prednosti – zlasti za moške. 

Če se osredotočate na moč, boste verjetno boljši rezultat dosegli z vadbo v popoldanskem oziroma večernem času. 

Kar zadeva izgubo maščobe, študija kaže boljše rezultate pri ženskah, ki so izvajale jutranjo vadbo. 

Raziskava: Morning Exercise Reduces Abdominal Fat and Blood Pressure in Women; Evening Exercise Increases Muscular Performance in Women and Lowers Blood Pressure in Men
Preverite še:
Izziv: 100 počepov (in eno presenečenje) – upate sprejeti?