6 razteznih vaj, ki jih potrebujete ta trenutek

27. 8. 2021

Ste že kdaj opazili, da vas ob koncu dneva bolijo mišice zadnjice in noge (včasih tudi sklepi), za vami pa je le natrpan deloven dan in sploh še niste telovadili? Zato ta trenutek potrebujete teh 6 razteznih vaj …

Slika 1/6

To, da čutite mišice zadnjice in nog in razlog ni telovadba, ni pravzaprav nič neobičajnega. Čutite jih ravno zato, ker se niste dovolj gibali. Včasih pa se zgodi tudi, da z dolgotrajnim sedenjem v istem položaju pritiskate na živec, kar povzroči občutek otopelosti.

BI VAS MORALO SKRBETI? Večurno sedenje in premalo gibanja seveda ni zdravo. Včasih pritisk na živec povzroči občutek otopelosti, lahko pa si pridelate tudi bolečine v križu in kolkih. Tudi mobilnost bo veliko slabša, kar vas bo oviralo pri vsakodnevnih aktivnostih in pri vadbi, ob hitrem gibu pa lahko pride do hujše poškodbe.

Da bi se izognili občutku zategnjenosti in bolečinam zato med delom večkrat (najboljše pa na vsako uro) vstanite in se na hitro sprehodite.

POMAGALE BODO TUDI POSEBNE RAZTEZNE VAJE

Te lahko izvajate zjutraj ali kasneje v dnevu. Če jih lahko med delom, toliko bolje. 

VAJA 1

PREDKLON

Za razteg zadnjih stegenskih mišic.

● Stojte vzravnano, stopala so v širini bokov, kolena le rahlo pokrčena, roki pa ob telesu.
● Izdihnite in naredite predklon, glavo počasi spustite proti tlom, pri tem je vrat sproščen, zadnjico pa potiskajte nazaj.
● Predklon naredite tako globoko, da začutite nežen razteg v zadnjih stegenskih mišicah, ne sme vam biti neprijetno ali boleče.

● Zadržite za 3 do 5 sekund, nato se počasi dvignite v začetni položaj.

Ponovite 20-krat. Vsakič skušajte narediti globlji predklon. In povsem v redu je, če kolena rahlo pokrčite, kar vam bo pomagalo, če niste super fleksibilni.

Klik NAPREJ za VAJO ŠT. 2

Profimedia
Vir: www.self.com. Avtorica vadbe: Cameron Yuen, trenerka in fizioterapevtka