Pet minut za šesterčke

26. 1. 2014
Deli
Pet minut za šesterčke (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Če vaš trening vključuje zgolj trebušnjake, potem so vaše trebušne mišice zelo prikrajšane. Zakaj?

Zato, ker razen preprostega pregibanja trupa – kar trebušnjaki so – mišice jedra pomagajo tudi pri prepogibanju kolkov, obračanju telesa in stabiliziranju hrbtenice. Za čim boljše rezultate morate meriti na vsako od teh funkcij.

Da bi v petih minutah zajeli vse, uporabite spodaj opisane vaje v navedenem vrstnem redu.

1. Most

Postavite se v položaj za sklece, vendar pa položite podlakti na tla. Napnite trebuh, kot da bi vas hotel kdo udariti vanj, in držite položaj 30 sekund.

Deska na komolcih

2. Stranski most

Lezite na bok, nato pa se oprite na levi komolec in podlaket. Dvignite boke in ustvarite ravno linijo od glave do gležnjev.

Zadržujte 30 sekund, nato pa zamenjajte strani.

Stranska deska

3. Pregib na žogi

Lezite na fitnes žogo tako, da na njej počivajo kolki in hrbet. Prste rok postavite za ušesa ter dvignite trup kar se da visoko in proti kolkom, nato pa se vrnite v začetni položaj.

Naredite 15 ponovitev.

Pregib na žogi

4. Obratni pregib trupa

Lezite na hrbet in pokrčite kolena. Kolena nato potisnite do prsnega koša, hkrati pa dvignite kolke navzgor.

Spustite in naredite skupno 15 ponovitev.

Obratni pregib trupa

5. Sekanje z vrvjo

Z desno stranjo telesa se postavite k napravi s škripci in z obema rokama primite vrv. Nato jo potegnite navzdol in v levo, dokler nista roki na levi strani levega kolena. Vrnite se v začetni položaj.

Naredite 15 ponovitev v vsako stran.

Sekanje z vrvjo

6. Obratno sekanje z vrvjo

Namestite vrv na spodnji škripec. Sklonite se in jo primite z obema rokama. Vrv je na zunanji strani desnega kolena. Potegnite jo na levo in gor, dokler nista roki v višini levega ušesa. Vrnite se v začetni položaj.

V obe strani napravite 15 ponovitev.

Obratno sekanje z vrvjo

Foto: Shutterstock, Aleksander Štokelj

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek