Si želite dodatno okrepiti svojo zadnjico? Vajo "dvig bokov" začnite izvajati TAKO

Si želite dodatno okrepiti svojo zadnjico? Vajo "dvig bokov" začnite izvajati TAKO (foto: Profimedia) Profimedia
17. 5. 2022

"Dvig bokov" je ena najbolj priljubljenih vaj za krepitev zadnjice. Če si želite svoje mišice zadnjice še dodatno okrepiti, preizkusite posebne različice omenjene vaje.

"Dvig bokov" ali "polmost" je vaja, ki je priljubljena po vsem svetu. Izvajajo jo tako profesionalni športniki, kakor tudi ostali aktivni posamezniki. Odlična je za krepitev mišic zadnjice, še posebej velik učinek pa ima, če jo preizkusite v posebnih različicah. Preverite, kako lahko vajo otežite in tako poskrbite za še večji učinek.

Dvignjena noga

Med izvajanjem vaje dvignite najprej desno nogo in naredite nekaj ponovitev. Nato nogo spustite na tla, dvignite levo nogo in naredite enako število ponovitev. 

Vadba z drsniki

Vajo si lahko otežite tudi tako, da uporabljate drsnike. Ti poskrbijo, da še dodatno okrepite tako mišice zadnjice in nog, kakor tudi mišice trupa. Preverite, kako vajo pravilno narediti:

"Žabji dvig"

Pri tej različici so vaše noge nekoliko razširjene, zaradi česar temu položaju pravimo tudi "žabji dvig". Več o pravilni izvedbi vaje si oglejte v spodnjem posnetku:

Vadba z elastiko

Za večji učinek si lahko pomagate tudi z elastiko. To si namestite okoli stegen, ob vsakemu dvigu bokov pa noge nekoliko razširite. Nato noge vrnite v prvotni položaj in se z boki spustite.

Pri vajah je pomembno, da poskrbite za pravilno izvedbo ter upoštevate svoje zmožnosti. V kolikor vam je vadba pretežka, se raje lotite pravilnega izvajanja običajnega dviga bokov, kot pa da vajo zaradi obremenitve ne izvajate pravilno in tako tvegate poškodbe.