Če bi bila vadba navada (kot je umivanje zob), bi bilo vse lažje

Če bi bila vadba navada (kot je umivanje zob), bi bilo vse lažje (foto: profimedia) profimedia
2. 10. 2019 Promocijsko sporočilo

Se strinjate?

Katera različica začetka dneva velja za vas?

1. Zjutraj se prebudim, ugasnem budilko in nekaj minut porabim za zbiranje poguma, preden se izpod tople odeje odpravim proti mrzli kopalnici. Umijem zobe in obraz, ker me to zares prebudi.

2. Zjutraj se prebudim, ugasnem budilko in si rečem: “Spet me čaka umivanje zob!” Ker se mi ne ljubi, še nekaj časa ležim v postelji. 

Verjetno ste izbrali prvi primer, saj je umivanje zob navada, ki jo izvajate že avtomatsko in vanjo ne vložite posebnega truda. O njej se niti ne pogajate in ne iščete razlogov, zakaj bi jo opustili. Dobro veste, da z ustno higieno skrbite za zdravje, zato niti ne razmišljate o tem, da bi prenehali s početjem. Kaj, ko bi enako naredili tudi z vadbo? Da bi postala vaša navada, ki je ne preskočite in se ji ne odpoveste?

Četudi se vam trenutno zdi nemogoče, to lahko dosežete. Pomagajo vam naslednji triki. 

Prvo pravilo do vzpostavljanja navade je …

… da vam mora vadba biti všeč. Pa vendar, kdo uživa v lovljenju sape, potenju, vztrajanju v še nekaj dodatnih ponovitvah?

Seveda med vadbo ne morete samo uživati, bo pa povsem drugače, če se je boste veselili. Pripravite nov seznam glasbe z aktualnimi pesmimi in tistimi, ki vas vedno motivirajo. Kupite kakšno novo športno oblačilo. Vpišite se na skupinsko vadbo, kamor boste prihajali tudi zaradi dobre družbe. Predvsem pa raziskujte: preizkušajte in bodite odprtih misli. Morda vas navduši nekaj, kar si nikoli niste mislili, da boste preizkusili. 

Motivacija ne more biti (samo) idealna postava

Ne razumite narobe, popolnoma pravilno je, da si pred pričetkom treningov zastavite cilje, ki vas bodo motivirali ob dneh, ko se vam ne bo ljubilo (te bodo zagotovo prišli). Vendar zastavite več kot enega in naj ne bodo povezani le s postavo. Doseči idealen, izklesan trebušček in določeno obliko zadnjice, ni pravilen način in vas bo skoraj zagotovo razočaral.

Če se boste pogovorili s trenerjem, vam bo razložil, da lahko preoblikujete svoje telo, vendar ne popolnoma spremenite. Zato postavite realne cilje, ki naj bodo povezani tudi z zdravjem, prehrano, samopodobo in stvarmi, ki jih boste potem lahko počeli (na primer brez težav prišli na vrh hriba). 

Trenirajte premišljeno

Vadbe se boste hitro naveličali, če boste treninge pripravili kar za vsak dan ali če bodo preveč monotoni. Obvezno določite tudi dneve za aktiven počitek in takrat počnite kaj, v čemer uživate: plešite, odpravite se na hrib, pojdite na lahkoten sprehod … 

Kadar ne poslušate svojega telesa in mu ne namenite dovolj počitka, vam bo to sporočilo z znaki kot so boleča kolena, ščipanje v hrbtenici, krči v mišicah … V tem primeru ne potrebujete popolnega počitka, morate pa umiriti ritem. Težave vam lahko pomaga odpraviti Voltaren Emulgel. Vsebuje nesteroidno protivnetno zdravilno učinkovino (NSAR) diklofenak, ki lajša bolečino in zmanjšuje vnetje na izvoru bolečine.  Diklofenak prodre globoko v kožo in neposredno deluje na prizadeto tkivo.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Ne tekmujte z drugimi

Energijo in pozornost raje usmerite nase. Ne izgubite časa s primerjanjem, ki v veliki večini sploh ni realno. Morda z določenim posameznikom nista na enaki ravni pripravljenosti in on trenira dlje časa. Ne morete po njem soditi, koliko kilometrov bi morali biti zmožni preteči. Potem je tu še gibljivost vsakega posameznika, volja, hitrost napredovanja …

Namesto tega čas porabite za razmišljanje o sebi in svojem počutju. Opazujte, kako se po treningih počutite bolje in ste na splošno dobre volje. In kako so jutra postala vaš najljubši del dneva, ker si pripravite obilen zdrav zajtrk in vadite jogo. Uživajte v pozitivnih spremembah, ki pridejo z redno vadbo.