Kdaj ste nazadnje očistili svojo podlogo za jogo? (+ recept za domače razpršilo)

Kdaj ste nazadnje očistili svojo podlogo za jogo? (+ recept za domače razpršilo) (foto: Profimedia) Profimedia
20. 10. 2018

Blazina za jogo je vaša najboljša prijateljica pri vadbi najsibo doma, v parku ali v studiju. S prenašanjem naokrog in rabo v javnih dvoranah pa kaj hitro postane tudi leglo bakterij ...

Podloge za vadbo se dotikamo z dlanmi, podplati, pri določenih vajah in položajih pa kar s celim telesom … in celo z obrazom! Včasih pozabimo na dejstvo, da so tla umazana. Prav tako ne moremo biti povsem prepričani o tem, kolikokrat osebje v fitnes centrih in joga studijih, kjer si blazine deli mnogo ljudi, čisti opremo. Niti ne poznamo higienskih navad so-tečajnikov. Analiza joga blazin v laboratoriju v Ameriki je pokazala šokantne rezultate: na njih so našli ostanke fekalij, saj in prahu, tam so gnezdili različni alergeni, glivice in celo ostanki dihalom škodljive plesni.

Pred neprijetnimi okužbami se zaščitite tako, da s sprejem za joga blazino očistite celotno površino blazine pred in po vadbi. 

Izdelajte si super razpršilo za joga blazino!

Izdelajte si svoj joga sprej, ki bo poskrbel za čistočo blazine in vašo zaščito, obenem pa bo z naravnim vonjem še dodatno prebudil vaše čute! 

Preprost recept za super joga sprej

Potrebujete:

Majhno stekleničko s pumpico (80 - 120 ml)

Destilirano ali izvirsko vodo - napolnite 3/4 stekleničke

Beli kis ALI hidrolat virginskega nepozebnika (witch hazel)  - napolnite 1/4 stekleničke

nekaj kapljic eteričnega olja čajevca

nekaj kapljic eteričnega olja sivke (oz. vonja, ki vam ustreza)

Postopek:

Vsebino pretresite in razpršite po celotni površini blazine, nato pa jo obrišite z vlažno krpo. Postopek ponovite na drugi strani in počakajte 5-10 minut, da se podloga posuši, preden jo zvijete in pospravite.

Olje čajevca deluje antibakterijsko in ščiti proti glivičnim okužbam, vonj sivke pa pomirja in razvaja vse čute. Po želji lahko sivko nadomestite z drugim oljem, ki ustreza vašemu počutju in letnemu času. Pozimi vas lahko prijetno poboža vonj vrtnice ali sladke pomaranče. V toplejših mesecih, ko nagajajo komarji, priporočamo citronello.  V obdobju prehladov je učinkovito olje evkaliptusa ali mentola … prisluhnite sebi in izberite vonj, ki vas poživi in osveži.

Preberite še: Joga za pomiritev - 5 položajev, ki jih zmore vsak 

Vir: Yogiapproved