Kako pravilno shranjevati živila

Kako pravilno shranjevati živila (foto: Profimedia) Profimedia
9. 6. 2017

Kaj narediti s polovico jabolka in avokada, kakšen je rok trajanja pri siru, ali sodi paradižnik v hladilnik ... Poiskali smo nekaj nasvetov za shranjevanje sadja, zelenjave, mesa in nekaterih drugih živil.

Sadje

Večino sadja ni treba zavijati v folijo za živila, vendar obstajajo izjeme.

Jabolka imajo rada vlago in hlad. Idealna za shranjevanje je zato klet, če pa te nimate, naj bodo v hladilniku.

Avokado imate lahko na pultu dokler ne dozori, potem pa ga premaknite v hladilnik. Ker ima lupino, ga ni treba zavijati, dozoren pa vas počaka 4 dni. Če ga porabite samo polovico, drugo polovico zavijte v folijo za živila in ga pred tem premažite z limoninim sokom. Porabiti ga morate v enem dnevu.

Banane so lahko na  pultu, vendar zelo hitro dozorijo, v hladilniku pa se zorenje nekoliko upočasni. Če jo pojeste le del, drugi del zavijte v folijo in jo položite v hladilnik. Pojesti jo morate v največ dveh dneh.

Jagode, maline in borovnice zelo hitro zgnijejo, če jih pred shranjevanjem operete, pa se proces še pospeši. Nekateri priporočajo, da jih operete v vodi, ki ste ji primešali malo kisa (3:1), jih popolnoma osušite in shranite v posebni posodi, obloženi s papiranto brisačko. Posode ne pokrijte popolnoma. 

Tudi citruse imejte v hladilniku, kjer lahko počakajo do 2 tedna. Če porabite polovico, drugo polovico zavijte v folijo in postavite na hladno za največ 2 dni.

Grozdje dajte v papirnato vrečko in hladilnik za največ 2 tedna.

Cela limona na pultu počaka 5 dni (ko je že dozorela), v hladilniku v plastični vrečki pa se čas podaljša tudi do štirikrat. Polovica, zavita v folijo, v hladilniku lahko počaka 7 do 10 dni.

Za breskve in slive velja, da jih imate lahko do zorenja na pultu, potem pa jih prestavite v hladilnik. Pojejte jih v petih dneh.

Hruške in paradižnik naj vas počakajo na pultu do 5 dni. Še posebej za paradižnik velja, da ne sodi v hladilnik, saj spremeni okus.

sadje

Zelenjava

Špargljem odrežite konček stebla, nato pa jih postavite v kozarec z vodo, narahlo pokrijte z vrečko in jih shranite v hladilnik. Pripravite jih v štirih dneh.

Peso in zelje zavijte v plastično vrečko in postavite v hladilnik, kjer lahko ostanejo 2 tedna. Enako velja za papriko.

Korenju odstranite zelenje nato pa ga hranite v vrečki v hladilniku. Nekateri priporočajo shranjevanje korenja v zaprti posodi v vodi.

Brokoli zavit v folijo v hladilniku počaka 5 dni, prav tako cvetača.

Kumare naj bi se hranile na sobni temperaturi, v hladilniku v predalu, kjer temperature niso tako nizke, pa ne več kot 3 dni. Nikoli jih ne hranite skupaj s paradižnikom, bananami in melonami.

Čebulo lahko hranite v košari, nikoli pa skupaj s korenovkami, ker te pospešijo gnitje.

Daljši rok trajanja imata česen in ingver, ki brez zaščite na hladnem počakata en mesec.

Za krompir je pomembno, da ga hranite v vrečki in v temnem, hladnem prostoru, kjer je lahko en do dva meseca. Toplo in vlažno ozračje ni primerno, saj bo pognal.

Redkve pospravite v hladilnik, kjer naj bodo v plastični vrečki in papirnati brisači. Porabite jih v dveh tednih.

zelenjava

Zelišča

Baziliko, koriander in peteršilj postavite v vodo in jih rahlo prekrijte s plastično vrečko. V hladilniku so lahko en teden.

Rožmarin in drobnjak ne potrebujeta vode, morata pa biti zavita v folijo. V hladilniku rožmarin počaka dva tedna, drobnjak pa le 5 dni.

Meso, jajca in ribe

Pri mesu je rok trajanja odvisen od vrste. Slanina na primer v hladilniku zdrži dva tedna, če je neodprta, in en teden, ko jo odprete. V zamrzovalniku pa jo lahko pustite (neprodušno zaprto) en mesec. Surovo meso je najbolje hraniti v zaprti posodi na spodnji polici v hladilniku, a le kakšen dan. Tudi meso v originalni embalaži počaka le kakšen dan dva. Nikoli ne uporabite mesa, ki mu je potekel rok uporabe.

Jajca so najbolj občutljiva za okužbe, kadar so podvržena temperaturnim spremembam. Zato jih hranie v originalni embalaži na polici v najhladnejšem delu hladilnika.

Pri ribah je podobno kot pri mesu. Surova riba je lahko v hladilniku en dan, medtem ko neprodušno zaprta v zamrzovalniku lahko čaka od 3 do 6 mesecev.

meso

Kruh in sir

Kruh prav tako lahko hranite v zamrzovalniku, v vrečki. Počakal bo največ 3 mesece. Če ga imate na pultu, pa naj bo prav tko zaprt v vrečki ali posodi za kruh. Pojejte ga v treh dneh.

Pri siru je vse odvisno od trdote. Mehek sir v hladilniku zavit lahko ostane do 2 tedna, prav tako srednje trd sir po enakimi pogoji. Trd in staran sir pa zavit počaka en mesec.

sir

Poskusite 2 zares slastna recepta (video):