Kaj bi moral vsak tekač vedeti o piriformis sindromu (+ TEST, s katerim ugotovite, ali gre pri vas za ta sindrom)

Kaj bi moral vsak tekač vedeti o piriformis sindromu (+ TEST, s katerim ugotovite, ali gre pri vas za ta sindrom) (foto: Profimedia) Profimedia
12. 9. 2019

Piriformis sindrom je ena pogostejših tekaških poškodb.

Piriformis je mišica, ki se nahaja globoko med zadnjičnimi mišicami - razteza se od točke, kjer se konec hrbtenice dotika medenice, pa do zgornjega dela stegnenice. Mišica igra pri teku ključno vlogo - obrača in izravnava vaše boke, prav tako pa stabilizira medenico. Če je šibka, se lahko pojavijo težave.

Ključni simptomi piriformis sindroma:

 • Morda med tekom ne boste čutili nelagodja, se bo pa nelagodje pojavilo med sedenjem, čepenjem, hojo po stopnicah.
 • Piriformis sindrom pogosto povzroči večjo občutljivost problematičnega dela telesa. Če ga boste obremenjevali, boste s tem povzročili nelagodje oziroma bolečino, in to ne le na področju stika, temveč tudi po celi nogi.
 • Sidrom boste ponavadi začutili sredi zadnjičnih mišic.

Obstajajo tudi posebne vaje, s pomočjo katerih se ugotavlja, ali gre morda za piriformis sindrom.

Poglejte si jih v spodnjem videu:

Seveda kljub temu velja, da je pri takšnih bolečinah potreben pogovor s strokovnjakom, saj se sindrom zlahka zamenja za išias, nategnjeno tetivo, na težave s križem in za hernijo diska. Prav tako, če bolečina tudi po nekaj dneh (in spodaj opisanih tehnikah) ne izgine.

Najpogostejši vzroki za nastanek piriformis sindroma:
 • Glavni krivec so šibke zadnjične mišice. Če ves dan presedite, bodo vaše zadnjične mišice in tetive sčasoma začele popuščati.
 • Nepravilna drža medenice, ki je lahko posledica tudi drugačnih težav (razlika v dolžini nog, slaba telesna drža med sedenjem ...).
 • Šibek piriformis in druge zadnjične mišice pa lahko še dodatno oslabi, kadar posameznik poveča število pretečenih kilometrov oziroma intenzivnost teka.
 • Vzrok so lahko tudi ponavljajoče se aktivnosti, ki utrudijo mišice in razdražijo živce.
 • Bolj boste izpostavljeni tveganju za tovrstne težave tudi, če se pred tekom ne boste ogreli z vajami, ki aktivirajo zadnjične mišice.
Kaj lahko naredite?

Včasih zgolj počitek ni dovolj. To velja še posebej v primerih, kjer glavni vzrok tiči v slabi poravnavi medenice.

Seveda lahko še naprej tečete, če ne čutite bolečine, a se vseeno izogibajte daljšim tekom in teku ob naklonu, ker bo to povečalo tveganje za slabo držo medenice.

Bolečine se lahko pojavijo tudi, če piriformis pritiska na ishiatični živec, ki leži tik ob mišici. Za preprečevanje krčev lahko preizkusite:

 • masažo,
 • raztezanje,
 • hlajenje in protivnetna zdravila.

A kot smo že zapisali, če bolečina po nekaj dneh ne izgine, poiščite strokovno pomoč.

Smiselno bi bilo tudi preveriti tekaško držo ter razliko v dolžini nog in mišični moči.

Kako preprečiti sindrom piriformisa

Eden izmed najboljših načinov za to je trening za moč. Močne zadnjične mišice so ključne za to, da se boste sindromu piriformisa izognili.

Pomembno je tudi, da je vaša medenica ves čas poravnana. Že če boste spreminjali smeri teka ter pravilno sedeli, boste naredili veliko spremembo. Pozorni bodite tudi na mišično neravnovesje, zaradi katerega bolj obremenjujete eno stran telesa.

Ne sedite predolgo. Če se le da, med delom denimo, izmenjaje sedite in stojte ali pa pa si vsako uro vzemite odmor od sedenja. Enako velja, če potujete.

Seveda pa ne pozabite na dobro ogrevanje pred tekom. Dinamične vaje, kot so izpadni korak, skakanje po eni nogi ter raztezanje nog, bodo prebudile vaše zadnjične mišice in pripomogle k preprečevanju sindroma piriformisa.