Iz kje črpati motivacijo za gibanje?

Poletje je čas za oddih in poživitev telesa, saj ponuja številne možnosti za šport in rekreacijo. Kako izbrati pravo in predvsem kako zbrati motivacijo za gibanje, ki je za zdravje pomembno  najmanj toliko kot uravnotežena prehrana?

Iz kje črpati motivacijo za gibanje? - Foto: Shutterstock

Poživitev, sprostitev, počitek in rekreacija. Vse to in še več obljublja težko pričakovani dopust. Toda tudi prosti čas je smiselno strukturirati, sicer tistih nekaj tednov poide še hitreje kot sicer. In lenoba, ki ji je moderen človek v povprečju 'zvest do groba', baterij ne polni, ampak jih dodatno prazni.

Prosti dnevi so kot nalašč za številne športne in rekreativne dejavnosti in vsaka, če je le zmerna in nimamo zdravstvenih omejitev, bo balzam za dušo in telo.

Izberi tisto, v čemer uživaš 

Šport ni le trening za srce in mišice, temveč ima tudi socialno komponento. Po mnenju nekaterih športnih strokovnjakov je vadba v prijetni družbi, ki polni 'srčne rezervoarje' še blagodejnejša kot le fizični trening. Kineziolog Uroš Kožar iz kineziološkega vadbenega centra Kinvital poudarja: »V telesni aktivnosti, pri kateri ne uživamo, gotovo ne bomo vztrajali prav dolgo. Nasprotno, veliko ljudi zasovraži vse oblike telesne aktivnosti ravno zaradi negativne izkušnje, velikokrat že v mladosti. Tudi sam kot kineziolog sem velikokrat v dilemi, ali nekomu predpisati vadbo, ki bi mu najbolj koristila, ali vadbo, ki ima mogoče manj koristi, ampak človek v tem neizmerno uživa. Velikokrat merljive fiziološke komponente niso vse, saj obstaja veliko raziskav, ki dokazujejo, da so koristi telesne aktivnosti, v kateri uživamo, še veliko večje. Včasih je seveda zdravstveno stanje tisto, ki nam preprečuje udejstvovanje v najljubših aktivnostih, recimo igra tenisa ob poškodbah kolena, takrat je treba najti alternative. Teh je dovolj in gotovo se najde nekaj vsaj približno enakovrednega.«

Vadba naj bo pametna in prilagojena

Poletni čas je za polno uživanje v gibanju zelo primeren, saj je časa in dobre volje navadno več kot običajno.

Na svoj račun bodo prav gotovo prišli ljubitelji vodnih aktivnosti, a hkrati bodo veliko priložnosti za rekreacijo ob morju in jezerih lahko našli tudi tisti, ki jim gibanje v vodi ne diši najbolj. Pa naj gre za tek, planinarjenje, kolesarstvo, ples ali kaj drugega. Ali kot pojasnjuje kineziolog Kožar: »Na prvi pogled je v poletnih mesecih časa za telesno aktivnost res več, a je tudi več skušnjav v obliki plaže in kavča. Pri vsaki obliki telesne aktivnosti pa je treba razmišljati o varnosti, saj si nikakor nočemo pridelati kakšne poškodbe ali celo hujših zdravstvenih zapletov po neumnosti. Začne se že pri tem, da ste za vrsto izbrane aktivnosti primerno opremljeni. Primerna oprema je prvi pogoj, naslednji pa, da upoštevate svoje sposobnosti in omejitve. Še zlasti pri bolj rizičnih skupinah, otroci, starejši in kronični bolniki. Še posebej zadnji morajo poskrbeti za dobro uravnavanje telesne temperature. To pomeni, da se izogibajo res visokim temperaturam in poskrbijo za hlajenje telesa s pokrivali in hladnimi obkladki. Prav tako je pomembno, da upoštevajo osnovna načela zdrave telesne vadbe, kot je postopno  ovečevanje aktivnosti in podobno. Hidracija je gotovo pomembnejša poleti kot pozimi, a to še ne pomeni, da se nacejamo z vodo. Žeja je zelo dober in natančen kazalec, kdaj moramo piti. Dejansko je rahla dehidracija manj nevarna kot pa prekomerna hidracija.«

Bi, ko je treba, se mi pa ne da

Če vemo, kakšna oblika rekreacije nam je všeč, se bomo nanjo lažje osredotočili. Toda do učinkov smo navadno vajeni po najkrajši poti in napora in odpovedovanj ne ljubimo najbolj. Zato ni redko, da imamo močno namero, nakupimo celo vso potrebno opremo, potem pa ta ostane v omari, mi pa na kavču.

Kako torej poiskati motivacijo za gibanje? »Za večino osnovnih telesnih aktivnosti, vsaj v prilagojeni obliki, ne potrebujemo gore opreme. Dobre superge so že začetek, da začnemo s hojo ali tekom. Največja napaka, in to pogosta, je nakup raznih domačih koles in trenažerjev, ki postanejo potem največkrat obešalniki za perilo. Nova oprema pa lahko deluje kot motivacija. Zadajte si cilj, ne previsok, a vseeno izziv, ki bo dosegljiv v vsaj mesecu dni. Za nagrado si kupite kos opreme in tako naprej. Več takih kratkoročnih ciljev naj se združi v  večjega in na daljše časovno obdobje. Še boljša motivacija pa je družba. Najdite si družbo istomislečih ljudi, s katerimi se boste vzajemno spodbujali. Če se z nekom dogovoriš za sprehod ob sončnem vzhodu, težje ugasneš budilko in spiš naprej,« sklene Uroš Kožar iz Kinvitala.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza