Prepoznajte znake visokega pritiska

Krvni tlak je sila, s katero kri pritiska na žile oziroma na stene žil, po katerih se pretaka. Če je sila dalj časa velika, povzroči mnogo zdravstvenih težav. Krvni tlak je odvisen od količine krvi, ki jo črpa srce, in količine upora, s katerim kri teče po žilah.

Prepoznajte znake visokega pritiska - Foto: Shutterstock.com, Profimedia

Visok krvni tlak je resno zdravstveno stanje, ki bi mu morali nameniti več pozornosti, saj v nekaterih primerih lahko resno ogroža življenje.

Visok krvni pritisk se pojavi po več letih, simptomov pa morda ne boste prepoznali, saj ni nujno, da boste imeli katerega od tistih, ki kaže na to zdravstveno stanje. Še vedno bo nastajala škoda na krvnih žilah in srcu. Imeli boste večje tveganje za številne resne težave, kot sta srčni infarkt in kap.

V splošnem visok krvni tlak naredi škodo po vsem telesu: arterije so lahko poškodovane in zožene, možna je anevrizma (izbokline, ki lahko povzročijo notranje krvavitve). Lahko vodi do odebeljenega levega srčnega prekata, kar onemogoči črpanje krvi, zgodi se lahko tudi srčna odpoved. Škoda nastaja tudi v možganih, in sicer v obliki demence, možganske kapi in drugih okvar možganskih funkcij. Poveča se vsebnost kalcija v urinu. Ker se tako izloča v večjih količinah, lahko pride do zmanjšanja kostne gostote in posledično osteoporoze. Zaradi visokega krvnega tlaka se lahko pojavi spalna apneja – stanje, ko v spanju nehate dihati za nekaj trenutkov. Zgodita se lahko anevrizma ledvične arterije in odpoved ledvic.

Večina ljudi, kot že omenjeno, ne razvije simptomov, ki bi kazali na visok krvni tlak, tudi če je stanje že zelo kritično. Če se simptomi pojavijo, pa lahko izkusite glavobole, plitvo dihanje in krvavitve iz nosu, vendar je ob pojavu naštetega stanje že precej resno.

Ko ugotovite, da imate visok krvni pritisk, se takoj posvetujte z zdravnikom. Ta bo diagnozo verjetno tudi odkril (ob rednih sistematskih in drugih pregledih) in vam ustrezno svetoval.

Pravočasno prepoznajte simptome

Simptomi srčnega infarkta so pri moških drugačni kot pri ženskah. Pri ženskah so celo zelo netipični, zato bodite še posebno pozorni. Številni ne vejo, da so srčna obolenja čedalje pogostejši vzrok smrti in da so simptomi srčnega infarkta pri moških drugačni kot pri ženskah ter da se pogosto podcenjujejo.

Nove študije kažejo, da igra veliko vlogo tudi dedna zasnova.

Najbolj značilni simptomi

Alarmni znaki pri ženskah:

 • Pekoča bolečina za prsnico.
 • Po naporu se pojavijo zgaga, pritisk ali občutek tesnobe.
 • Bolečine v hrbtu in ramenih.
 • Ženske tožijo za nepojasnjenim vlečenjem med lopaticami.
 • Težko dihanje.
 • Vsak dih je otežen – tako v mirujočem stanju kot tudi sicer.
 • Bolečina v spodnji čeljusti.
 • Veliko žensk najprej pomisli na težave z zobmi.
 • Difuzna bolečina v trebuhu. 
 • Boli v zgornjem delu trebuha, včasih pa se pridružita še slabost in siljenje na bruhanje.

Alarmni znaki pri moških:

 • Ekstremna bolečina v prsih.
 • Moški občutijo zelo močno bolečino v levem predelu prsi, pogosto pa jo spremlja še težko
  dihanje.
 • Bolečina v trebuhu.
 • Čuti topo bolečino v zgornjem delu trebuha, včasih jo spremlja še slabost.
 • Izžarevajoča bolečina.
 • Bolečina večinoma sega od levega predela prsi do leve roke. V roki lahko gomazi, lahko pa postane tudi gluha.

Sveže kumare za vse s težavami s pritiskom in holesterolom

Krvni tlak je še bolj škodljiv, če se pogosto spreminja, saj to lahko povzroči številne kronične bolezni ter motnje živčnega sistema, kot je kap, pa tudi različne srčne bolezni, ki lahko povzročijo smrt.

Da bi krvni tlak dolgo ohranili stabilen in da se ne bi mogel spreminjati tako pogosto, obstaja nekaj naravnih načinov. Eden od njih so kumare. Ni pomembno, ali so sveže ali kisle, ker v obeh oblikah opravljajo 'odlično delo' pri vzdrževanju krvnega tlaka.

Kumara je pravi blagoslov med zelenjavo, saj je polna koristnih sestavin za vaše zdravje. Po vsem svetu se uporablja v prehranjevanju, malo pa je znano, da je kumara zdrava za človeško telo tudi zato, ker je zelo dostopna.

Kumare stabilizirajo raven holesterola in okrepijo imunski sistem, kot kaže, pa so izjemen zaveznik v zmanjšanju in stabilizaciji visokega krvnega tlaka. Kumare ne le preprečijo spremembe krvnega tlaka, ampak je z uživanjem možno popolnoma odpraviti težave s hipertenzijo, za katero se ve, da je resna in precej težavna.

Redna uporaba kumaric bo pripomogla k stabilizaciji našega krvnega tlaka in bo preprečila morebitne bolezni, ki povzročajo hipertenzijo. Razen za stabilizacijo se priporočajo tudi tistim, ki imajo visok krvni tlak, ne glede na to, ali so težave že kronične. Z uporabo te zelenjave je možno okrevati po hipertenziji, ker njene lastnosti hitro in učinkovito zmanjšajo krvni tlak.

Zeleni napitek iz kumar in špinače

 • Potrebujemo: 1 kumaro, 3 skodelice špinače, 1 zeleno jabolko, 2 dl vode
 • Priprava: Vse sestavine zmešamo v mešalniku in še sveže popijemo. Za popestritev lahko dodamo tudi nekaj svežega ingverja ali nekaj peteršilja, ki pomaga pri odvajanju vode iz telesa, če se nam voda zadržuje.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza