Sadje in zelenjava z domačega vrta sta najboljša

Sadje in zelenjava imata v prehrani človeka izredno pomembno vlogo, saj predstavljata odličen vir bio-aktivnih in hranilnih snovi, ki so potrebne za zdravo življenje. Doma pridelana zelenjava in sadje imata številne pozitivne učinke na nas in naše okolje, zagotovo pa se to pozna tudi v družinskem proračunu.

Sadje in zelenjava z domačega vrta sta najboljša - Foto: Profimedia

Nujno je, da sadje in zelenjavo v svojo vsakodnevno prehrano vključite čim bolj pogosto, ker bistveno pripomore k boljšemu počutju in dobremu zdravju.

Sadje in zelenjava imata pomembno mesto v prehrani

Da bomo zadostili dnevnim potrebam po vitaminih in mineralih, moramo vsak dan zaužiti vsaj 150 g sadja in vsaj 250 g zelenjave. Sadje in zelenjava vsebujeta veliko pomembnih hranilnih snovi in antioksidantov, ki pomagajo ohranjati zdrav organizem in močan imunski sistem. Poleg tega z vlakninami urejata prebavo in dajeta dolgotrajen občutek sitosti. Hranilna vrednost ploda, ki ga zaužijemo, je najvišja v tistem trenutku, ko ga utrgamo ali poberemo z vrta.

Doma pridelano sadje in zelenjava sta bolj zdrava

Tisti, ki redno skrbite, da je v vaši kuhinji dovolj sadja in zelenjave, še posebno z domačega vrta, veste, da je pridelava tega neprecenljiva, saj natanko veste, kako ste jo vzgojili. Popolnoma imate pod nadzorom uporabo kemičnih in bioloških pripravkov. Domači pridelek je običajno ekološko pridelan, to pomeni, da se uporabljajo le naravna gnojila, kot sta hlevski gnoj in kompost in naravna sredstva za zatiranje škodljivcev. V takšnih primerih so pridelki neoporečni za uživanje in ne vsebujejo škodljivih snovi.

Za neoporečno sadje in zelenjavo je izredno pomembna tudi lega vrta. Če ta leži v bližini težke industrije, ob glavni cesti ali v onesnaženem mestu oziroma okolju, nobeni naravni pripravki ne pomagajo, ker je že ozračje onesnaženo s težkimi kovinami in drugimi strupenimi snovmi, ki jih rastline črpajo. Tudi, če zelenjava in sadje na pogled nista tako lepi, vam vseeno svetujemo, da se popolnoma izognete uporabi kemičnih pripravkov in umetnih gnojil.

Uživajte raznovrstno in raznobarvno sadje in zelenjavo

Če se le da, uživajte čim bolj raznovrstno in raznobarvno sadje in zelenjavo. Plodovi različnih barv namreč vsebujejo različne pigmente, ki vplivajo na človeško telo:

  • zeleni plodovi vsebujejo klorofil, ki pomaga razstrupljati telo (kivi, jabolko, brokoli, solata, avokado, špinača, ohrovt, paprika, fižol);
  • rumeno-oranžni plodovi vsebujejo kartenoide, ki izboljšujejo delovanje imunskega sistema (breskve, marelice, buče, korenje, paprika, pomaranča);
  • rdeči plodovi vsebujejo likopin, ki se uspešno bori s strupi (jagode, češnje, maline, ribez jabolka, pesa, paradižnik, paprika);
  • modro-vijolični plodovi pa vsebujejo antocianine, ki imajo močan antioksidativni učinek in pomagajo pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni (borovnice, aronija, fige, črni ribez, slive, rdeče zelje).

Najokusnejše je sveže

Sadje in zelenjava sta najokusnejša v sezoni, oziroma takrat, ko ju utrgamo ali poberemo z vrta in ju v roku pol ure do ene ure postrežemo na mizi kuhano ali presno. Takšni sveži plodovi imajo v sebi veliko več hranljivih snovi in mineralov, kot pa tista, ki je že nekaj dni na policah trgovin ali skladiščena, da ne govorimo o tovornjakih, ki jo prevažajo.

Z domačo pridelavo ugodno vplivamo na okolje

Industrijska pridelava sadja in zelenjave stremi k temu, da v čim krajšem času pridelajo čim več pridelka. Zaradi tega se uporabljajo različni postopki, kemikalije in umetna gnojila, ki imajo negativen vpliv na okolje in posledično temu na naše zdravje. Vsa zelenjava in sadje, tudi ekološka, ki prepotuje ogromno kilometrov je bolj ali manj onesnažena zaradi transporta, na poti do kupca pa izgubi že večino svojih hranilnih snovi in mineralov.

Domača pridelava sadja in zelenjave ugodno vpliva na okolje, saj za urejanje vrta uporabljate le naravna gnojila in škropila. Vse biološke odpadke redno shranjujete v kompostnikih, kjer sami izdelujete naravno gnojilo. V kolikor gojite sadje in zelenjavo le za domače potrebe, potem jo vzgojite le toliko kolikor jo potrebujete zase. Pri tem bodite racionalni in sadite raznovrstne rastline, ki zadovoljujejo vaše okuse. V kolikor jo imate preveč, jo shranite v zamrzovalnik ali pa jo razdelite svojcem in hvaležnemu sosedu.

S pridelavo sadja in zelenjave se sproščate, razmigate in odpravljate stres

Ste vrtičkar in žarite od veselja, ko vam narava podari čudovite raznobarvne plodove, ki jih z veseljem uživate. Zadovoljstvo je pri tem še veliko večje, ker se zavedate, da ste v pridelavo vložili lasten trud in to zelo cenite, še posebno, če pri urejanju vrta uživate. Domač kmečki vrt od človeka zahteva kar nekaj ur dela, da so pridelki zadovoljivi. Nekateri menite, da je to vaš konjiček, pri katerem se pošteno razmigate, obenem pa še gibljete na svežem zraku.

Ljubitelje narave delo z rastlinami sprošča in pomirja stres. Medtem, ko sadike zalivate in jih opazujete pri rasti, sprostite misli in za nekaj časa pozabite na vsakdanje tegobe. Na pridelek, ki ste ga vzgojili z lastnimi rokami, ste lahko upravičeno ponosni. Če ste pa s tem privarčevali še nekaj denarja, je pa zadovoljstvo še toliko boljše.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza