So pomladne romance posledica romantizacije pomladi ali hormonov?

Učinek sonca je redko tako izrazito viden kot v prvih spomladanskih trenutkih. Takrat pokažemo svoja čustva in občutke in se zaljubimo.

So pomladne romance posledica romantizacije pomladi ali hormonov? - Foto: Shutterstock.com

Pomladne občutke lahko pojasnimo podobno kot zimsko depresijo. Za obema tiči svetloba, ki pogojuje izločanje določenih hormonov. Pozimi so dnevi krajši in temnejši. To privede do tega, da telo izloča povečane količine melatonina, hormona, ki spodbuja spanec – in nas dela utrujene.

Spomladi so dnevi spet čedalje svetlejši. Telo izloča manj melatonina – začne pa zaradi vedno več sončne svetlobe izločati serotonin – hormon, ki poskrbi, da smo aktivnejši in bolj srečni.

Temperatura in svetloba poskrbita za dobro voljo – in kdor jo izžareva, samodejno deluje privlačnejše. Pomlad pa tudi predstavlja nov začetek, tako da se veliko samskih ljudi prav spomladi poda na iskanje ustreznega partnerja. Pomlad sama sicer ne more pričarati občutka zaljubljenosti, pa tudi ne idealnega partnerja. Dejstvo pa je, da je pomlad dobra izhodiščna točka za ljubezen.

Še zanimivost: Pri moških je z letnimi časi pogojen tudi testosteron. Spomladi in poleti ga telo izloča v večjih količinah kot pozimi – ta učinek je mogoče opaziti le pri moških.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri