Splav je še vedno tabu

Splav ali abortus je prekinitev nosečnosti, ki se konča s smrtjo zarodka. Lahko ga povzročijo nepravilnosti pri razvoju zarodka ali njegova smrt, umetno pa ga izvajajo v medicini iz terapevtskih razlogov ali na podlagi odločitve nosečnice.

Splav je še vedno tabu - Foto: Profimedia

Umetni splav ali umetna prekinitev nosečnosti je medicinski poseg, ki se opravi na zahtevo nosečnice. Najpogostejša metoda za prekinitev nosečnosti v prvih 12 tednih je:

  • razširitev (dilatacija) materničnega vratu in izpraskanje ali
  • posrkanje vsebine (abrazija ali vakuumska aspiracija) iz maternične votline.

Pod izrazom splav razumemo prekinitev nosečnosti pred 22. tednom nosečnosti. Število nenačrtovanih nosečnosti po svetu je še vedno visoko, posledično tudi splavov, v nekaterih koncih sveta celo takih, ki ogrozijo življenja žensk.

Slovenija je ena redkih držav, kjer so skoraj vsa kontracepcijska sredstva na voljo brezplačno.

Obiščite najprej osebnega ginekologa, ki pozna vašo anamnezo. Dodatno pomoč lahko poiščete pri socialnih delavcih. Ponudili vam bodo nasvet, odgovorili na vprašanja, vas poučili tudi o drugih možnostih, pogovorili pa se boste tudi o razmerah doma in o vašem finančnem položaju.

Če se boste odločili za splav, vas bo izbrani ginekolog pregledal, se pogovoril z vami o morebitnih tveganjih in vas seznanil s potekom posega ter vas nato napotil na ginekološki oddelek bolnišnice, kjer bodo poseg opravili.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza