Zdravje zob vpliva na celotno zdravje

Zasledili smo podatek, da kar 30% prebivalk in prebivalcev v starosti od 65 do 74 let nima več nobenega svojega zoba.

Moja diagnoza, 10. 10. 2019
Zdravje zob vpliva na celotno zdravje - Foto: Shutterstock

Vse to je odraz slabe ustne higiene in temu posledično tudi slabega ustnega zdravja. Poleg ustne higiene pa na ustno zdravje vplivajo tudi nezdrav način prehranjevanja, tobak in škodljivo pitje alkohola.

S primerno ustno higieno boste poskrbeli za boljše ustno zdravje

Kako pomembna je ustna higiena, je vsem znano že zelo dolgo časa. Če ne drugače, smo to najbolj občutili takrat, ko smo imeli zobobol. Le ta je uvrščen med eno od najhujših bolečin, kar jih ljudje lahko izkusimo, zato je dobro izvajati vse potrebne postopke ki so potrebni, da zobobol preprečimo. Redno vzdrževanje ustne higiene pa ne preprečuje zgolj zobobola, ampak tudi vsa obolenja mehkih tkiv, kot je na primer paradontoza.

In na katere ukrepe moramo biti še posebej pozorni?

  • Redno čiščenje zob
    Kako pomembno je redno ščetkanje zob, so nas od malega učili že naši starši. Gre za neizogiben del osnovne higiene, ki jo redno izvajamo zjutraj, ko se zbudimo, in zvečer, predno gremo spat. Izjemno pomembno je, da ob tem vsaj dvakrat na dan temeljito ščetkamo tudi naše zobe. Dandanes so nam na voljo številne različne zobne ščetke, kot so električne ali ročne, s katerimi lahko zelo učinkovito poskrbimo za odstranjevanje zobnih oblog. Vedno bolj pa se priporočajo in uporabljajo tudi ščetke za medzobne prostore, s katerimi lahko temeljito očistimo tudi vsa obzobna tkiva. Na ta način ohranjamo zdrave dlesni in preprečimo pojav paradontalne bolezni.

  • Zdrave prehranske navade, izogibanje sladkarijam, sladkim pijačam in tobaku
    Medtem ko se kajenje najpogosteje omenja kot dejavnik tveganja pojava raka na pljučih, pa velikokrat pozabljamo tudi njegov negativen vpliv na ustno zdravje. Sledi kajenja, ki kvarijo vaš nasmeh so še najmanjši problem, ki se lahko pojavi ob prekomernem kajenju. Veliko bolj zaskrbljujoč je podatek, da kajenje pospeši razvoj bakterij in strupov, ki pospešujejo tudi zobno gnilobo, vnetne procese in bolezni dlesni. Podobno tudi sladke pijače in sladkarije že dolgo veljajo za velik strup našemu zobovju, saj prav tako povečujejo tveganje za nastanek zobne gnilobe in negativno vplivajo na slabšanje sklenine. Bolj kot slabim razvadam, pa posvetimo raje pozornost zdravim prehranskim navadam. Z uživanjem veliko sadja in zelenjave z veliko vsebnostjo vlaknin bomo zagotovo pozitivno vplivali na naše ustno zdravje.

  • Redni obiski zobozdravnika vsak enkrat letno
    Za vzdrževanje ustnega zdravja je priporočljivo zobozdravnika obiskati vsakih šest mesecev, ali pa vsaj enkrat letno. Na ta način, bo zobozdravnik še pravočasno odkril morebitni karies ali druga bolezenska stanja, ki se bodo na ta način sproti zdravila. Na žalost je še vedno premalo ljudi, ki bi se zavedali, kako pomembni so redni obiski pri zobozdravniku.

Posledice slabega ustnega zdravja lahko pomembno vplivajo na naše splošno zdravje

Najbolj pogosta posledica slabega ustnega zdravja je ZOBNI KARIES, ki prizadene trda zobna tkiva. Zobni karies je posledica nabiranja zobnih oblog, ki negativno vplivajo na zobno sklenino. Če zobni karies ni pravočasno odkrit, potem boste to hitro občutili kot zobobol, ali pa zobno gnilobo.

Pomemben del ustne votline pa niso le naši zobje, ampak so to tudi mehka tkiva, kot so dlesni in obzobna tkiva. PARADONTALNA BOLEZEN je tako danes ena od najpogostejših bolezni ustne votline, ki v takšni ali drugačni obliki prizadene kar 80 % prebivalstva. Gre za vnetje bolezni ali obzobnih tkiv, ki jo boste najprej opazili po obarvanih dlesnih in njihovem krvavenju ob umivanju zob. Kot posledica kajenja, pitja alkohola in slabe ustne higiene, pa se lahko pojavi tudi RAK USTNE VOTLINE IN GRLA.

Ustno zdravje je pomemben del splošnega zdravja, zato je pomembno, da zanj primerno skrbimo vse življenje. To je še toliko bolj pomembno zato, ker slabo ustno zdravje ni omejeno zgolj na ustno votlino, ampak je povezano tudi s splošnim zdravjem.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza