TO so navade, ki škodijo vašemu črevesju

TO so navade, ki škodijo vašemu črevesju (foto: Profimedia) Profimedia
2. 3. 2022

Črevesje ima ogromno vlogo v našem telesu. Poleg prebave je zaslužno tudi za naš imunski sistem in številne druge funkcije v telesu. Z našim življenjskim slogom pa črevesje pogosto bremenimo. Preverite, katere so tiste navade, s katerimi si škodimo.

Obilni obroki

Opazite kdaj, da po zaužitju prevelike količine hrane občutite neprijeten občutek sitosti, obenem pa vam začne kar naenkrat primanjkovati energije? Razlog zato je ravno obremenjeno črevesje - to se na vse pretege trudi prebaviti veliko količino hrane, zato telo vso energijo usmeri v prebavo. Prenajedanje je velik napor za naše črevesje.

Premalo tekočine

Črevesje za normalno delovanje potrebuje veliko tekočine. V debelem črevesu skladiščimo približno 4 litre tekočine. V kolikor pijemo premalo, telo črpa tekočino ravno iz tam, kar lahko privede do številnih težav, kot je zaprtje ali celo zapora črevesja.

Premalo vlaknin

Vlaknine so tiste, ki omogočajo zdravo in učinkovito prebavo. Če jih zaužijemo premalo, to lahko privede do prebavnih motenj in slabega počutja.

Preveč sladkorja

Nič ni narobe, če ste sladkosnedi, a sladka živila si privoščite v mejah normale. Preveč zaužitega sladkorja spodbuja vnetja v telesu; tudi v prebavilih. Obenem sladkor slabo vpliva na črevesno floro, kar lahko pripelje do težav s prebavo.

Preveč predelane hrane

Pekovski izdelki, salame, klobase, paštete... Predelana živila vsebujejo veliko soli, sladkorja in nezdravih maščob. Vse to slabo vpliva na črevesno floro in posledično delovanje prebave.

Poskrbite, da svoje telo nahranite z uravnoteženo prehrano, obenem pa poskrbite tudi za dovolj tekočine in gibanja. Vaše črevesje vam bo hvaležno!