Torej ... zakaj smo tako slabi v počivanju? (in kaj sploh šteje kot pravi počitek?)

Torej ... zakaj smo tako slabi v počivanju? (in kaj sploh šteje kot pravi počitek?) (foto: profimedia) profimedia
28. 2. 2022

Vedno si želimo več časa za počitek, ko si ga vzamemo, pa čutimo krivdo in se v resnici sploh ne spočijemo. Kako naj bi sploh izgledal počitek?

Kdaj ste si nazadnje vzeli čas za počitek? Tisti pravi počitek? No, začnimo na začetku ...

Pri počitku ne gre le za spanje in zato, da se zjutraj ne boste prebudili z velikimi podočnjaki, ki kažejo na to, da vam resno primanjkuje spanca. S počitkom dovolite telesu, da si odpočije tako od fizičnega kot od psihičnega stresa. Zato ste lahko odpornejši proti virusom in bakterijam, ki ste jim izpostavljeni vsak dan. Okrepijo se lahko tudi odnosi, saj ste spočiti in polni energije, bolje razpoloženi in lažje na voljo bližnjim, ko vas potrebujejo. Poleg tega imate čas, da jih redno videvate. 

Vse to je lepo slišati, ni pa si vedno lahko vzeti časa za počitek, kaj šele zares počivati. Morda vas prevzame slaba vest, ko kakšno popoldansko uro izkoristite za spanje ali poležavanje na kavču. Ne bi vam smelo biti žal, da znate poskrbeti zase. Pravzaprav bi bilo idealno, da bi si vsak dan lahko vzeli nekaj prostega časa samo zase. A ker vemo, da to ni povsem realno, poskrbite, da bo na urniku čas za vas vsaj 3-krat tedensko. 

Kaj naj počnem, ko počivam?

To je odvisno od tega. kakšen stres v danem trenutku doživljate. So utrujene vaše mišice, ste čustveno izčrpani, imate "polno" glavo? Ko boste raziskali to, boste sprva ugotovili, ali potrebujete pravi počitek in morda spanec, ali zgolj počitek od trenutnega dogajanja (vadbe, stresa na delovnem mestu, druženja, učenja ...). 

Kaj torej početi takrat, ko ne potrebujete spanca? Nobene potrebe ni, da se zavalite na kavč in si privoščite maraton svoje najljubše nadaljevanke. Tako se v resnici ne boste spočili, le preusmerili boste pozornost na nekaj drugega. Zelo verjetno se boste tudi primerjali s kom iz družbenih omrežij in si naredili še več slabega. 

Pravi počitek ne vključuje tehnoloških naprav. Dobra novica pa je, da lahko počnete vse, kar vas osrečuje, veseli in sprošča. Pojdite na sprehod, sestavite sestavljanko, rešujte križanke, berite, meditirajte, kuhajte, pogovorite se s prijateljem, telovadite, pojejte topel obrok ... Pravilo je le, da vse to počnete brez telefona, televizije in računalnika. Takrat se boste zares spočili.

Ključno je, da prisluhnete temu, kaj vaše telo potrebuje. In mu to ponudite.