5 razlogov, zakaj ženske varajo

5 razlogov, zakaj ženske varajo (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 2. 2023

Mit, da moški pogosteje varajo kot ženske, se vse bolj razblinja, saj pogostost varanja ni odvisna od spola, temveč različnih razlogov in dinamike v razmerju. 

Ko je govora o tem, zakaj ženske varajo, so nekateri razlogi, zakaj se prepustijo nezvestobi, na vrhu seznama.   

Kateri so pogosti razlogi, zakaj ženske varajo?

Pomanjkanje spolne privlačnosti

Veliko žensk vara, ko do partnerja ne čutijo več spolne privlačnosti. Ženske si morda želijo raznolikosti in drugačnosti v spalnici, česar v trenutnem razmerju niso deležne, njihove potrebe so se spremenile in če v zvezi tega ne dobijo, lahko to pričnejo iskati drugod. Trditve, da moški varajo zaradi seksa in ženske zaradi čustev, niso vedno resnične. Četudi moški še vedno bolj verjetno varajo zaradi spolne nepotešenosti, je to še vedno med glavnimi razlogi, zakaj varajo tudi ženske.

Nezadovoljstvo s trenutnim odnosom

Ženske pogosto varajo, ko do partnerja čutijo zelo malo ali nič ljubezni. Pomanjkanje ljubezni, naklonjenosti in razumevanja povzroči, da se ženska ohladi. To se lahko zgodi tudi zaradi premalo partnerjeve pozornosti in prisotnosti. Tudi če je ljubezen še vedno prisotna, je na splošno lahko ženska, ki je nesrečna v svojem razmerju, bolj nagnjena k varanju. To se lahko dogaja tudi zaradi jeze na partnerja, finančnih in družinskih težav. Varanje je lahko izhod v sili in ponuja tisto, kar trenutna zveza ne.  

Bila je samo napaka

Eden izmed zelo pogostih razlogov za to, da ženske varajo, je tudi napaka, spodrsljaj, priložnost in se tiče nerazsodnega razmišljanja ter kakšne morebitne prekrokane noči. Včasih se afere zgodijo zaradi priložnosti in trenutnih impulzov brez globljega pmena, ki pa se kasneje lahko obžalujejo.  

Hrepenenje po (čustveni) intimnosti

Ne glede na to, ali je fizična ali čustvena, je intimnost ena tistih potreb, ki si jih vsi želimo izpolniti. Če se ženska v svoji zvezi ne počuti intimno izpolnjeno in se pojavi nekdo, ki izkazuje takšno intimnost, bo verjetno kmalu prišlo do privlačnosti in morebitne tendence po varanju. Raziskava na spletnem mestu za zmenke AshleyMadison pokazala, da je 67 odstotkov heteroseksualnih, poročenih žensk, ki varajo, iskalo "romantično strast", vendar je 100 odstotkov žensk zanikalo kakršen koli namen, da bi zapustile svojega moža.

Želja po spremembi ali razhodu

Včasih ljudje varajo, ker želijo, da se njihovo razmerje spremeni ali konča. Varanje se zdi lažji način, da odnos prekinejo, kot da se neposredno soočijo s partnerjem. Ženske pogosto varajo tudi zato, ker želijo, da se nekaj spremeni v razmerju ali pa ga bodo z varanjem končale.

Vir: brides