Znanost razkrila: zakaj imajo ženske rade visoke moške?

Znanost razkrila: zakaj imajo ženske rade visoke moške? (foto: Profimedia) Profimedia
8. 8. 2022

Ste že kdaj slišali, da ženske privlačijo visoki moškI? Stroka je ugotovila, zakaj je temu tako...

Okusi so različni in tudi ženske imajo svoj tip moških, ki jih privlači. Vsekakor pa pogosto opazimo, da ženske privlačijo višji moški. Zakaj je temu tako?

V eni od raziskav je stroka odkrila, da so moški radi višji od svojih partnerk, vendar jim razlika v višini ni tako pomembna, kakor je ženskam. Ob tem se strokovnjaki sprašujejo, zakaj je temu tako in zakaj ženske bolj cenijo visoke moške?

Naklonjenost visokim moškim imamo v genih

Psiholog John Malouff je pojasnil: "Ena od teorij je, da imajo ženske zaradi evolucijskih razlogov nezavedno raje visoke moške. Višji moški navadno dajejo vtis, da so močnejši, kar nas lahko privlači zaradi naših prednikov." 

Strokovnjak je pojasnil, da smo se v preteklosti kot vrsta morali boriti za preživetje. Takrat so ženske morda izbirale višje moške, saj so ob njih imele več možnosti za preživetje. "Sodobne ženske imajo gene prednikov, ki jih ženejo proti visokim moškim. Morda so višji moški lahko takrat dobili več hrane ali so lažje zaščitili žensko in otroke," je še dodal.

Kaj pa psihosocialni razlogi?

Druga možnost je, da so ženske naklonjene višjim moškim iz psihosocialnih razlogov. "Po raziskavah sodeč, višji moški ženskam dajejo občutek varnosti, pa tudi avtoritete. Študijo kažejo tudi, da višji moški veljajo za voditelje in so pogosteje izvoljeni na vodilnih položajih, kakor nižji moški," je pojasnil Malouff.

Skrivnost je v samozavesti

Vsekakor pa višina ni glavni dejavnik, ki privlači ženske. Izkazalo se je, da njihovo pozornost najprej pritegnejo samozavestni, sproščeni in odprti posamezniki. Seveda pa partnerje izbiramo na podlagi številnih dejavnikov, zato je težko oceniti, kaj je tisto, s čimer bi moški žensko najbolj privlačil.

Razmerja so zelo kompleksna zadeva in težko je reči, zakaj nam je nekaj všeč in kaj je tisto, kar nas pri ljudeh odbija. K sreči pa smo si med seboj tako različni, da prav vsak lahko na tem svetu najde osebo, ki mu je všeč, ne glede na višino.

Vir: eviemagazine.com