Skike - nordijsko rolkanje

Skike - nordijsko rolkanje (foto: Bez.Volker) Bez.Volker
1. 7. 2013

Nordijsko rolkanje je zelo zabavna, predvsem pa dinamična športna disciplina. Naj vas dejstvo, da se izvaja na rolkah z večjimi, napihljivimi koleščki, ne prestraši. Skike je primeren za vse in se ne omejuje le na posameznike, ki se ukvarjajo z ekstremnimi športi.

Od kje skike?

Izumitelj skikea je Otto Eder, Avstrijec, ki je imel že kot majhen deček nenavadne ideje in močno željo postati mehanik.

Po šolanju je pričel svoje sanje uresničevati. Sprva je oblikoval modele in stroje, nato postal voznik tovornjaka in po poroki leta 1991 ustanovil lončarsko podjetje, katerega uspeh gre ponovno pripisati Ottovim inovativnim idejam.

Tako se je Ottu leta 1997 porodila nova ideja - rolka z večjimi in napihljivimi kolesi, ki jo je poimenoval Megarun. Želel je namreč ustvariti nekaj podobnega tekaškim rolkam, a uporabnega na različnih terenih. Prvemu modelu so sledili še štirje – Mountainscate, M-wheels, Skatebike in kot zadnji Skike, danes zaščiten kot blagovna znamka.

Poimenovanje izhaja iz besed "skate" in "bike", zato je to športna disciplina, ki združuje tek na smučeh in kolesarstvo.

Komu je skike namenjen?

Skike je lahko zabava za vse, za ljudi vseh oblin, starosti in stopenj telesne pripravljenosti. Skike je lahko odlična alternativa kolesu in lahko služi tudi kot priprava za tek na smučeh.

Je idealen način za hujšanje in oblikovanje telesa, predvsem pa je bolj zdrav, saj pri izvajanju sklepi in vezi niso tako obremenjeni kot pri drugih vrstah športov. Dobro vpliva tudi na srce in ožilje, izboljša ravnotežje ter pripomore k boljši vzdržljivosti.

Kje se lahko skikea?

V nasprotju z običajnimi rolerji, so za skikanje primerne vse vrste površin:

  • asfalt,
  • makadam,
  • umetne površine,
  • trava.

To omogočajo nekoliko večja in napihljiva kolesa, ter učinkovite zavore.

Skike je torej primeren za različne aktivnosti – vožnjo po gozdnih poteh, treking na podeželju ali za hitro vožnjo na cestah.

Oprema

Ker so rolke skike prilagodljive, ne potrebujete posebne obutve. Primerna je vsaka športna obutev ali obutev za prosti čas. Skike lahko prilagodite glede na velikost čevlja in glede na položaj stopala, kar preprečuje zdrs noge. Za začetnike je morda bolj priporočljiva visoka obutev, ki omogoča boljšo stabilnost in oporo gležnja.

Kakšne palice potrebujete? Te morajo biti primerne dolžine, lahke in vzdržljive. Pomembno je tudi, da imajo visoko težišče, kar bo ublažilo tresljaje, ter primerno konico – jeklena konica lahko pri odrivu na asfaltu zdrsne.

In ne pozabite na čelado ter ščitnike. Priporočljiva je tudi uporaba rokavic in zaščitnih očal. Slednje so priporočljive predvsem, če skikate v skupini, da se zaščitite pred morebitnimi neželeni udarci palice.

Učenje skikanja

Podobno kot pri nordijski hoji, ki je na videz zelo preprosta aktivnost, a je tehnika še kako pomembna, je tudi pri nordijskem rolkanju pomembno, da se že na začetku, ko se učite voziti, naučite pravilne tehnike in usvojite koordinacijo rok in nog.