Aktivna dilema: bi morali na počitnicah telovaditi ali ne?

1. 7. 2022

Torej ... ali naj na počitnice vzamemo podlogo za vadbo ali samo za na plažo?

Slika 1/2

Večna dilema: imeti slabo vest, ker na počitnicah nismo telovadili, ali vzeti s seboj športne čevlje in se strogo držati vadbene rutine? Poglejmo nekaj razlogov ZA vadbo na počitnicah in PROTI. 

ZAKAJ NA POČITNICAH NE BI POTREBOVALI VADBE?

Telo si odpočije

Vsakokrat, ko telovadite, na telo izvajate stres. Nastajajo mikropoškodbe, ki se med počitkom (tudi med spanjem) obnovijo in zato mišice postanejo močnejše, mi pa dosežemo boljše rezultate. Če telovadite redno in med počitnicami načrtujete oddih tudi od vadbe, s tem ne bo nič narobe. Telesu boste dali malce več časa za okrevanje. 

Mišic in kondicije ne boste izgubili takoj

Tako zaključuje raziskava iz leta 2017, ki je bila izvedena na mlajših moških. Moč in kondicijo naj bi začeli postopoma izgubljati po dveh tednih popolne neaktivnosti. Seveda moramo upoštevati, da je vsako telo drugačno - nekateri bi verjetno lahko ohranili oboje tudi več kot 2 tedna. 

Raziskava: https://journals.lww.com/nsca-jscr/Fulltext/2017/04000/Resistance_Training_Induced_Elevations_in_Muscular.1.aspx

Ne boste popolnoma neaktivni

Tudi če se odpravljate na plažo in načrtujete celodnevno poležavanje, verjetno ne boste popolnoma neaktivni. Slej ko prej vam bo prijala osvežitev v morju in boste s plavanjem pokurili nekaj kalorij. Otroci bodo hoteli, da z njimi nabirate školjke, hodili boste na dolge sprehode, si peš ogledovali mesta, supali, veslali, plezali, hodili v hrib ... Vse to šteje kot telesna aktivnost, čeprav niste v telovadnici. 

ZAKLJUČEK: Če je vaš dopust npr. enotedenski ali dvotedenski, vam odmor od vadbe ne bo naredil nobene škode. 

V nadaljevanju pa razkrijemo, kaj dobrega imate od tega, če telovadite tudi na počitnicah.

Profimedia

Preverite tudi Starejši od 40? To se lahko zgodi, če vsak dan izvajate naslednje vaje! ali pa "Toliko žensk in deklet bo umrlo zaradi tega!" (Odzivi zvezdnikov na odločitev vrhovnega sodišča ZDA o splavu)