Aktivni vikend za premagovanje stresa

27. 7. 2012

Preveč skrbi kratkoročno slabo vpliva na počutje in srečo, dolgoročno pa vam lahko uniči tudi zdravje. Začasna rešitev je dopust, kjer 'se izklopite' in daste možgane za nekaj časa na pašo. Pomaga tudi veliko gibanja. Tudi za to smo tu mi z nekaj predlogi za ta in prihodnji konec tedna.

Pohod po Zgornji Radovni

Triglavski nosači so z oskrbovanjem planinskih postojank v triglavskem pogorju, s prenašanjem težkih tovorov na svojih ramenih, pozneje pa na konjskih hrbtih prišli do dodatnega zaslužka, ki jim je pomagal obstati v dolinah.

Zgodbe o časih, ki so morda nepreklicno minili, so zabeležene tudi na panjskih končnicah čebelnjaka Psnakove domačije, ogledate pa si jih lahko 28. julija na kratkem družinskem pohodu po Zgornji Radovni. Zbor bo pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani, ob 9. uri, na cilju pa vas čakajo zanimive ustvarjalne delavnice in ogled muzejske etnološke hiše.

Kočevski rog - s kolesom ali peš

Medvedi gor ali dol, Kočevski rog je treba videti in doživeti. A brez skrbi: to nedeljo se bodo zveri, ki se gibljejo okoli ceste proti Bazi 20, pred množico pohodnikov in kolesarjev raje skrile v svoje brloge. Redka priložnost torej za miren ogled pragozda. Start pohoda bo ob 8.45, kolesarji pa se bodo na šest kilometrov dolg lažji vzpon odpeljali ob 9.00. Merjenja časov ne bo, bodo pa malica, kolajna, nagrade in ogled Baze 20.

Informacije: www.k2m.si/baza20.

Pohodno popotovanje po poti Jakoba Aljaža

Avgust lahko začnete s pohodnim popotovanjem po poti Jakoba Aljaža, župnika in gornika, ki je med drugim leta 1896 uglasbil slovensko planinsko himno Oj, Triglav moj dom (napisal jo je še en duhovnik in pesnik, Matija Zemljič iz Radgone).

Pot vodi od Aljaževe domačije v Zavrhu pod Šmarno goro do Aljaževega doma v Vratih, vmes pa lahko stopite na šest gorskih vrhov, pozdravite osem planinskih postojank ter obiščete osem cerkva. Lahko jo prehodite naenkrat ali po etapah, med katerimi so posamezne primerne tudi za družine. Začetek bo v četrtek, 2. avgusta, ob 5. uri zjutraj, pred Aljaževim domom v Vratih.

Informacije: 041/368-956.

Tek in sprehod okoli ledeniškega jezera

Še pred Jakobom Aljažem so našo najvišjo goro osvojili 'štirje srčni možje' iz Bohinja in domačini se jim vsako leto poklonijo s tekom in sprehodom okoli našega ledeniškega jezera z izjemnim razgledom. Start bo v nedeljo, 5. avgusta, ob 10. uri, na prireditvenem prostoru Pod Skalco na Ribčevem Lazu, ravninska pot okoli jezera pa je dolga 12 kilometrov. Pripravljajo tudi otroški tek.

Informacije: www.starafuzina.si.

In še nekaj kratkih nasvetov, kako odpraviti skrbi: pozabite na probleme, ki jih ne morete rešiti, napišite se­znam skrbi in naredite načrt reševanja, uredite svoje misli in koncentracijo, vpišite se v tečaj sproščanja, pogovorite se s prijatelji ali partnerjem, ob vsem tem pa se veliko gibajte.