Hoja je edina stvar, za katero si vzamem čas. Ali je to dovolj dobra vadba?

Hoja je edina stvar, za katero si vzamem čas. Ali je to dovolj dobra vadba? (foto: Profimedia) Profimedia
12. 2. 2022

Hoja je oblika telesne dejavnosti, primerna za vse generacije in s številnimi pozitivnimi učinki. Pa je samo hoja dovolj?  

Hoja je pogosto slabo cenjena. Češ da ni dovolj intenzivna oblika vadbe, da bi lahko prinesla bistvene spremembe. Ali da je le izgovor, da se izognete učinkovitejšim oblikam vadbe. Oboje je popolnoma napačno, pravi Stephanie Mansour, osebna trenerka.

Hoja ima veliko pozitivnih učinkov, ki niso povezani le z videzom. Pozitivno vpliva na splošno zdravje. 

Vsak sprehod pomirja in lajša stres. Dosledna hoja (v kombinaciji z zdravim življenjskim slogom) lahko pomaga izboljšati zdravje srca in na koncu lahko pomaga tudi pri izgubljanju kilogramov, če je to vaš cilj. Prve rezultate lahko prinese že približno 30 minut hoje na dan.

Hoja je odlična tudi zato, ker je oblika vadbe, ki jo je mogoče izvajati kjerkoli in zanjo ne potrebujete dodatne opreme – in je odlična družabna aktivnost.

Seveda je mogoče tudi povečati intenzivnost in prilagoditi trening hoje za dosego specifičnih ciljev. In zlahka jo lahko kombinirate z drugimi oblikami vadbe, če želite okrepiti določene mišične skupine.

Kako vam bo hoja prinesla kar največ koristi:

1. Hodite vsaj 30 minut na dan. Če je hoja vaša edina oblika rekreacije. Lahko začnete tudi postopoma: denimo z 10 minutami na dan in čas postopoma podaljšujte.  

2. Povečajte intenzivnost. Hitra hoja je odlična za kardiovaskularno zdravje in seveda tudi več energije porabite s hitro hojo. Začnete lahko z intervali: pet minut hitre hoje, pet minut lahkotne hoje ... Dokler ne dosežete časa, ki ste si ga določili. Ko postane lahko, čas hitre hoje podaljšajte.

3. Vključite hojo v hrib. Tako boste na delo spravili več mišic.

4. Vključite tudi uteži – ki si jih nadenete okoli gležnjev ali jih držite v rokah.

5. Kasneje lahko dodate tudi nahrbtnik.

6. Počasi podaljšajte čas treninga hoje.

Povzeto po: today.com
Preberite še: