Dan bi morali začeti s to aktivnostjo! 👇 (razkrivamo, zakaj)

20. 9. 2023
Deli
Dan bi morali začeti s to aktivnostjo! 👇 (razkrivamo, zakaj) (foto: Profimedia)
Profimedia

Imamo kar nekaj razlogov, zakaj bo vaš dan lepši, če ga začnete tako. 😉

Kaj je prva stvar, ki jo naredite zjutraj? Če pograbite telefon ali pritisnete tipko "dremež" in spite še kakšno minuto dlje, to ni najbolje za vaše telo, saj se boste še težje prebudili. Tudi pri prebujanju vam lahko pomaga spodnja aktivnost. Ne skrbite, ni naporna in zmore jo vsak. 

Katero aktivnost bi morali izvajati že zjutraj? 

Vam zjutraj ni do vadbe, kaj šele do kakšne naporne aktivnosti? Ne skrbite, ne zahtevamo nič napornega. To že izvajate, a morda ne zjutraj, če nimate psa ... Že veste, o čem govorimo? 

Dobro bi bilo, če bi se že zjutraj lahko odšli na kratek sprehod. Ne rabite hoditi hitro in dovolj bi bilo že 15 minut. Ja, šteje tudi, če se boste teh 15 minut sprehajali v službo, ali le gor in dol po vaši ulici. 

Zakaj je sprehod zjutraj dobra odločitev?

Začnete pozitivno

Ko ste vpeti v službo in opravke v prostem času, ste izpostavljeni veliki količini stresa. Ni se težko ujeti v tok negativnih misli, zaradi česar greste že zjutraj s težavo od doma, ali ste slabe volje že isto minuto, ko vstanete iz postelje. 

Med gibanjem pa se ravno obratno sproščajo t. i. hormoni sreče, ki poskrbijo za dobro razpoloženje ter motivacijo, s čimer se boste precej lažje lotili dela. Naj bo jutro mirno in vaše misli jasne. Ne pozabite, da je dovolj že, če budilko nastavite 15 minut prej. 

Za mentalno zdravje

V hitrem življenjskem tempu se redko ustavimo in dovolimo umu, da se umiri. Na dolgi rok s tem povečujemo tveganje za težave s spominom, produktivnostjo, motnje kot sta depresija in anksioznost ... Temu se lahko izognete, tako da si vsak dan namenite nekaj tihih minut. 

Na jutranji sprehod ne vzemite telefona, ali ugasnite obvestila. Pojdite sami in v tišini ter izkoristite ta čas za sproščanje. S svežimi mislimi se boste veliko lažje lotili vsega, kar vas čaka. 

Več kreativnosti

Ko ste polni skrbi in mislite na delo ter vse, kar še morate postoriti, boste težko našli kakšno svežo idejo ali bili kreativni. Ko ste umirjeni in sproščeni, se domislite marsičesa, celo težave postanejo manjše, ali pa se domislite rešitve. Zjutraj ste še mirni in neobremenjeni, zato si obujte čevlje in pojdite na kratek sprehod ter se prepustite svojim mislim. 

Preženete lenobo

Čeprav se že zgodnje vstajanje ne zdi privlačno, boste z rednimi jutranjimi sprehodi pregnali lenobo ter povečali motivacijo. Tudi če ste prosti, dneva ne preležite na kavču in verjetno ga ne boste, če se že zjutraj razgibate. Pregnali boste utrujenost in se napolnili z energijo ter imeli občutek, da ste zase naredili nekaj dobrega. Produktivnost se lahko precej izboljša. 

Boljša koncentracija

Če se boste na sprehod odpravili sami, brez glasbe in brez motečih piskov obvestil, lahko izboljšate koncentracijo. Če boste vztrajni, se bo to odražalo na produktivnosti in večji učinkovitosti pri delu ter zadolžitvah. 

Vir: healthshots

Prisluhnite podkastu z Borutom Pahorjem! 

Kdo je junaški gasilec, ki je v poplavah reševal otroke iz vrtca v Mengšu?