Kako tudi pozimi v rutino vpeljati redne sprehode? (in jih ne opustiti)

13. 11. 2023
Deli
Kako tudi pozimi v rutino vpeljati redne sprehode? (in jih ne opustiti) (foto: Profimedia)
Profimedia

Si želite hojo vpeljati v svoj dan, a ne veste, kje začeti? Imamo nekaj idej. 😉

Gibanje izjemno dobro vpliva na naše počutje, tako fizično kot mentalno in ima kar nekaj prednosti pri zdravju. Če že imate na urniku kakšno vadbo, se tega držite, pomembno pa je tudi, da ste aktivni čez dan. Tu je hoja odlična aktivnost, saj ne potrebujete pripomočkov, najti morate le čas. Vemo, da to vedno ni najlažje, zato vam bomo pomagali narediti dober načrt. 

Najprej dobra novica: da bi bili deležni dobrih posledic hoje, ne rabite hoditi zelo dolgo ali načrtovati hojo po velikih klancih. Drži pa, da boste naredili več za svoje zdravje, če boste dosledni. Zato je pomembno, kako se lotite vpeljevanja sprehodov v vaš dan. Dobro bi bilo, da z navado začnete že danes, da ne boste zime (spet?) preživeli med štirimi stenami. 

Tako lahko hoja postane del vašega dneva in je ne zanemarite niti pozimi:

Preverite, ali imate opremo

Za hojo ne potrebujete veliko, le par dobrih čevljev, oblekli pa se boste glede na vreme in temeperature. Preverite, ali so vaši športni čevlji še uporabni, ali so oddelali svoje kilometre in bi jih bilo potrebno zamenjati. V slednjem primeru se vam splača vložiti nekaj denarja, da ne boste povzročali škode sklepom in bo hoja zares učinkovita. 

Oblačila naj bodo športna in udobna, pred odhodom pa preverite temperature, da boste oblekli dovolj plasti. 

Naredite načrt

Kaj želite doseči s hojo? To je lahko fizičen ali mentalni dosežek, ki vam bo pomagal ohraniti motivacijo, da se boste vedno znova podali na sprehod. Lahko si zadaste npr. novo pot, ki jo boste prehodili, ali določeno hitrost, kilometre ... Ali pa, da boste med hojo reševali kakšen problem, v mislih naredili pregled dneva za jutri, na sprehodu poslušali tisti izobraževalni podkast ... Izberite karkoli, kar vas navdušuje in veste, da vas bo spravilo od doma tudi na dni, ko se vam zares ne bo ljubilo. 

Poskusite z 10 minutami

Za začetek bo čisto vredu, če si zadaste, da boste čez dan opravili 10-minutni sprehod. Ne boste ga imeli težave stlačiti v svoj urnik, lahko boste dosledni in izvajali aktivnost vsak dan. S tem boste že začeli graditi navado. Vsaka oblika vadbe, naj bo še tako kratka, je bolje kot nič! Posebno, če jo izvajate dan za dnem. Ne zadajte si prevelike razdalje, da ne bo motivacija prehitro izpuhtela. 

Zapišite!

Ne glede na to koliko minut se odločite hoditi, naj bo to zapisano na vašem urniku in določeno, kdaj boste sprehod izvedli. Sprehode jemljite enako resno kot sestanke in druge obveznosti ter ne dovolite, da bi se sami s seboj o tem pogajali. Ko bo sprehod na vašem urniku in ga boste kasneje lahko odkljukali, boste z večjo verjetnostjo to zares naredili.

Stopnjujte tempo

Ko tistih 10 minut postane nekakšna rutina in ste vajeni vaših kratkih sprehodov, začnite delati na tempu. Lahko vključite kakšen klanec, ali le hodite hitreje, tako da pospešite svoj utrip. Čez čas sprehod tudi podaljšajte vsaj kakšen dan v tednu. Lahko npr. 3-krat tedensko hodite po 10 minut, 4-krat tedensko pa po 20 minut. 

Seveda urnik hoje prilagodite tudi glede na vaše ostale športne aktivnosti. Če v dnevu že imate na sporedu vadbe, takrat hoje ne potrebujete. Morda vam bo vseeno "zadišalo" narediti nekaj korakov po vaši soseski - v tem primeru se sprehodite. 

Hodite s prijateljem

Mogoče boste zaneslivejši, če boste vedeli, da bi lahko na cedilu pustili prijatelja. Vsaj kakšen dan se za sprehod dogovorite s kakšnim prijateljem, družinskim članom ali partnerjem. Kot boste videli kasneje, vam bo ustrezal tako sprehod v družbi kot nekaj časa samo zase. 

Sprehode v dvoje priporočamo predvsem tistim, ki se jim zdi, da bi že na začetku lahko odnehali ali si izmislili kakšen izgovor.

Naj misli odtavajo

Občasno pustite slušalke doma in dovolite, da vaše misli odtavajo kamorkoli. Hodite tako hitro, kot ustreza vašemu telesu in se zavedajte okolice. Prevetritev misli vam bo koristila, morda dobite kakšno dobro idejo, rešite določen problem ali za hip pozabite na vse, kar vas teži. 

Zakaj je dobro hoditi na redne sprehode

  • Redna hoja v zmernem tempu lahko izboljša zdravje srca in ožilja ter zmanjša tveganja za srčne bolezni. 
  • Po nekaj tednih redne hoje bi morali opaziti boljši spanec, hoja pa bi vas morala napolniti z energijo. 
  • Hoja lahko izboljša vašo odpornost in vas ubrani prehladov in drugih virusov. 
  • S hojo boste redno obvladovali stres, zato bi se morali počutiti bolj brezskrbno. 
  • Zaradi povečanega pretoka po telesu in sproščanjem t. i. hormonov sreče, boste po sprehodu boljše volje kot prej. 
  • Redna hoja vas lahko motivira tudi za druge zdrave navade.