Ste že slišali za empatičen sprehod? Pomagal vam bo okrepiti odnose, izvede pa ga lahko čisto vsak

Ste že slišali za empatičen sprehod? Pomagal vam bo okrepiti odnose, izvede pa ga lahko čisto vsak (foto: Profimedia) Profimedia
5. 10. 2022

Želite preizkusiti nekaj novega? S prijatelji ali partnerjem se odpravite na empatičen sprehod.

Empatija je za zdrave in trdne odnose zelo pomembna, kar ste tudi sami že kdaj izkusili. Zagotovo ste se postavili v prijateljevo kožo, ko mu ni vse šlo po načrtih in mu ponudili pogovor ali nasvet. Sočustvujete tudi s partnerjem, ko razkrije kakšen delček sebe, ki ni tako privlačen na prvi pogled. Kot boste videli v nadaljevanju, je empatija zelo tesno povezana z naravo.

Z empatijo lažje in z večjim razumevanjem predelujemo tudi svoja čustva, z osebo pa se tesneje povežemo. Če želite okrepiti odnose in poskusiti nekaj drugačnega, zberite nekaj ljudi in se z njimi odpravite na empatični sprehod. Morda pa boste ugotovili, da ste kaj takšnega že storili.

Kako poteka empatičen sprehod?

Ne potrebujete posebnih pripomočkov, le nekaj sosprehajalcev. Na sprehodu upoštevajte 3 napotke, s katerimi boste lahko resnično prisotni v trenutku: 

  • hodite počasi, 
  • v tišini,
  • uporabljajte svoje čute za povezovanje z naravo.

Tako boste zares lahko opazovali naravo in čudovite razglede, ki jih podarja. Verjetno ni potrebno omenjati, da se boste nadvse spočili. Empatičen sprehod je razdeljen na 10 minutne odseke. Tako se lahko že na začetku odločite, koliko časa bo trajal in se uskladite. Za prvič je dovolj že 20 ali 30 minut. Vsak del sprehoda zaznamuje določeno vprašanje. Vprašanje boste oblikovali vi in vsi, ki vas spremljajo, in sicer:

Kje se skriva … (dopolnite stavek s stvarmi, ki jih lahko najdete v naravi)

Med hojo boste 10 minut iskali izbrano stvar, jo fotografirali, si jo zapomnili ali zapisali, potem pa sledi kratek posvet. Z ostalimi delite svoja odkritja ali specifičen spomin in oni naj ravnajo enako. Potem izberite novo stvar in nadaljujte sprehod. Če je skupina večja, se razdelite na manjše skupine s 3 člani.

Na koncu sprehoda se ponovno zberite in po želji delite svoja opažanja in občutke. Če boste to delali prvič, lahko poveste tudi, kako ste sprehod doživeli in ali bi ga še kdaj ponovili.

Med sprehodom poslušajte »kot drevo«

To pomeni tiho in brez obsojanja. Empatičen sprehod je dobra vaja poslušanja, ko sogovorniku dovolite, da se izrazi in ga ob tem ne prekinjate, ne dajate pripomb in predvsem ne obsojate. S tem sporočate, da vaš prijatelj, partner ali družinski član ni sam in da ste mu vedno na voljo, ko vas potrebuje.

Če boste empatične sprehode izvajali redno, boste opazili, da se vaša pozornost med pogovori izboljšuje. Bolj boste prisotni v odnosih in skodelica kave za vas ne bo več visenje na telefonu, ampak pristno druženje.