V petih dneh sem vsak dan naredila med 15.000 in 18.000 korakov. Je zares vredno truda?

V petih dneh sem vsak dan naredila med 15.000 in 18.000 korakov. Je zares vredno truda? (foto: profimedia) profimedia
28. 9. 2022

Pa poglejmo, ali je res navdušenje nad zbiranjem korakov upravičeno. 

Toliko je govora o magičnih 10.000 korakih na dan in seveda smo o tem pisali tudi mi. Lahko preberete tukaj: Kaj bi se zgodilo z vašim telesom, če bi od danes naprej prehodili 10.000 korakov na dan?

Sedaj sem to tudi preizkusila. No, izziv sem (nenačrtovano) prilagodila in 5 dni zapored naredila dnevno med 15.000 in 18.000 korakov. Se vam izplača poskusiti? Izveste v nadaljevanju ...

Najprej naj povem, da izziva pravzaprav sploh nisem načrtovala. Vedela sem, da bom med dopustom dnevno naredila nekaj več korakov, ker si mesta rada ogledujem peš, nisem pa ciljala na določeno številko. Če gre zaupati aplikaciji (in vemo, da moramo podatke jemati z nekaj rezerve), sem prvi dan naredila največ korakov, torej malo več kot 19.000, najmanj pa zadnji dan, nekaj več kot 16.000. Vmesni dnevi štejejo med 16.000 in 18.000 korakov. 

Tu je nekaj mojih "modrosti" ...

3. dan je bil najhujši

Mislila bi si, da mi bo najtežje prvi dan, ker sem takrat naredila največ korakov, pa ni bilo tako. Očitno sem imela še dovolj energije in navdušenja, da me utrujenost ni ujela. Drugi dan sem še vedno precej z veseljem korakala po mestu in do različnih znamenitosti, tretji dan zjutraj pa sem se prebudila z bolečimi in malo "zategnjenimi" mišicami v nogah. 

Če bi bila doma, bi raje izbrala počitek, raztezanje in kakšen kratek lahkoten sprehod, ker pa sem hotela izkoristiti vsak počitniški trenutek, sem seveda spet naštela kar nekaj korakov. Je pa dan izgledal nekoliko drugače: večkrat sem se ustavila v parkih in posedela na klopcah, več časa sem porabila za ogled znamenitosti, večkrat sem se ustavila v kateri od trgovinic ... Počasi se daleč pride, bi lahko bil moto tistega dne. 

zasebni arhiv

Do petega dneva so se moje noge očitno vsaj malo privadile tempa, saj nisem imela večjih težav. A ne bom lagala - ko sem prispela domov, sem dva dni kar precej počivala, ampak še vedno sem se odpravila na sprehode. 

Sem opazila napredek?

Pojdimo kar po vrsti: 

  • Fizična pripravljenost: niti ne, 5 dni je premalo, da bi se zares izboljšala. 

  • Boljše počutje: zagotovo sem imela občutek, da sem zase naredila nekaj dobrega, a ob koncu dneva sem bila precej utrujena. 

  • Utrjenost mišic: predvsem četrti in peti dan moje noge niso bile več tako "utrujene", mišice ne preveč boleče in začuda nisem imela nobenega "musklfibra". 

  • Motivacija: tu sem opazila še največjo razliko, saj sem se tudi ob prihodu domov odpravila na krajše sprehode, kljub temu da je cel dan deževalo. In tudi sedaj najdem čas za sprehod, čeprav sem prej imela klasičen izgovor "nimam časa". Čas se je čudežno našel ... 🙊
Bom vztrajala?

Pri toliko korakih zagotovo ne. V tem trenutku bi bil takšen ritem zame prenaporen, zagotovo ne bi zdržala dolgo. Čas bi se našel (to sem videla s sprehodi), saj bi peš začela hoditi tudi del poti do službe, po opravkih, na kave ... 

zasebni arhiv

Se bom pa trudila obdržati navado s sprehodi, da bo na koncu dneva število korakov večje kot prej. Poleg tega nimam težav s hrbtom zaradi prekomernega sedenja in zaspim veliko hitreje. 

Je trend "10.000 korakov dnevno" upravičeno požel sloves?

Na pol, bi rekla. 100 % se strinjam s tem, da bi v dnevu morali najti čas za več korakov ali za krajše sprehode! Po njih se počutim bolje, včasih najdem motivacijo za delo in za naslednje vsebine, včasih pa samo odmislim težave. Korakov ne bom štela, bom pa sčasoma podaljšala sprehode. 

Če se lotite takšnega izziva, tega nikar ne storite tako kot jaz. Sicer bi rekla, da sem trenutno v zame kar dobri fizični pripravljenosti, vendar bi se morala najprej osredotočiti na 10.000 korakov dnevno. Šele potem bi stopnjevala.

Najprej torej ocenite svojo pripravljenost in preverite, koliko korakov naredite trenutno. Tudi če začnete s 5.000 korakov dnevno, je to odlično! 

Če štetje korakov ni za vas, pa se odpravite le na kakšen sprehod več. Tudi to bo naredilo razliko. 

A. H.