Previdno pri nakupu: barva kopalk vašega otroka igra vlogo pri njegovi varnosti, pravijo strokovnjaki

13. 6. 2024
Deli
Otrok, ki se utaplja, ne bo kričal na pomoč! (foto: profimedia)
profimedia

Ko kupujete kopalke za svojega otroka, je najbolje izbrati te barve.

"Barva otrokovih kopalk lahko pomembno vpliva na njihovo vidnost v vodi, kar je ključnega pomena pri preprečevanju utopitev. Svetle in kontrastne barve bolj jasno izstopajo proti vodi, zaradi česar reševalci in starši lažje hitro opazijo otroka, zlasti v izrednih razmerah," je v elektronskem sporočilu povedal Bernard Fisher, direktor za zdravje in varnost Ameriškega združenja reševalcev iz vode.

Preberite še: 

"Ljudje naj se izogibajo svetlo modrim, sivim ali zelenim kopalkam, saj se lahko zlijejo z vodo in okolico bazena, zaradi česar je težko opaziti otroka. Priporočamo svetle in kontrastne barve, kot so neonsko rumena, oranžna, roza in živo rdeča," je dodal Fisher.

"Ljudje naj se izogibajo svetlo modrim, sivim ali zelenim kopalkam, saj se lahko zlijejo z vodo in okolico bazena, zaradi česar je težko opaziti otroka. Priporočamo svetle in kontrastne barve, kot so neonsko rumena, oranžna, roza in živo rdeča," je dodal Fisher.

Premalo se govori o barvah! 

"Te barve so dobro vidne tako pod vodo kot na površini. O barvah kopalk se v javni varnosti premalo govori, je dejal Wyatt Werneth, obalni reševalec na Floridi in tiskovni predstavnik Ameriškega združenja reševalcev.

"Svetla oblačila so nekaj, za kar smo ugotovili, da spreminjajo igro. Če imate enake barve vode ali okolja, se boste zlili," je dejal Werneth med patruljiranjem na plaži Cocoa Beach.

"To upoštevamo tudi pri pogrešanih otrocih. Ne samo dejstvo, da nam jih bodo svetle barve pomagale najti v okolju bazena ali na plaži, ampak ena od stvari, ki jih reševalci počnejo bolj kot karkoli drugega – mislite, da gremo ven in se borimo z morskimi psi in rešujemo ljudi pred raztrganjem. tokov – pogrešane otroke pa iščemo tudi na plaži," je dejal.

"Če nosijo svetle barve in če te otroke prej fotografirate, bomo imeli sliko in vedeli, kaj moramo iskati. Torej nam lahko pomagate – ne le da je mogoče preprečiti utopitve, preprečiti je mogoče tudi [primere] pogrešanih oseb."

Učne ure plavanja so najpomembnejše orodje, ki pomaga otrokom, da se rešijo in vedo, kaj storiti v sili.

Učne ure plavanja so najpomembnejše orodje, ki pomaga otrokom, da se rešijo in vedo, kaj storiti v sili.

profimedia

Test barve kopalk

Podjetje Alive Solutions, specializirano za varnost v vodi, je v dveh ločenih poskusih ugotovilo, da je nekatere barve kopalk lažje opaziti v bazenu ali odprti vodi, kot je jezero.

V testih so strokovnjaki podjetja za varnost vode v bazene in jezera postavili kopalke različnih barv, da bi ugotovili, kako vidne so lahko. Testi so bili izvedeni neodvisno in niso bili objavljeni v recenzirani reviji. "V našem glavnem testiranju smo izvedli 14 različnih barv," je v sporočilu povedala Natalie Livingston, soustanoviteljica in lastnica podjetja Alive Solutions.

"Voda ni kot pogled skozi zrak. Že najmanjši košček površinskega vznemirjenja, bleščanja ali gibanja v vodi lahko povzroči popačenje predmetov in ljudi," je dejala. "Vidljivost v vodi se lahko poveča ali zmanjša glede na barvo kopalk ali oblačil."

Livingston, ki je reševalka že več kot 25 let, se spominja, da je nekega popoldneva z drugimi starši opazovala svoje otroke ob bazenu in takrat je ugotovila, da nekateri otroci, oblečeni v temne ali pastelne kopalke, očitno izginejo v vodi.

Njeni kolegi in ona so se pozneje odločili, da bodo teste izvajali od leta 2019 do lanskega leta. 

  • V bazenu s svetlim dnom so testi podjetja pokazali, da sta bili neonsko roza in neonsko oranžna najbolj vidni. 
  • Temnejše barve so se pokazale na svetlem dnu bazena, vendar jih je bilo pogosto mogoče opustiti zaradi senc, listov ali umazanije.
  • Bele in svetlo modre kopalke niso bile tako vidne in se je zdelo, da so popolnoma izginile v bazenu. 
  • "Svetle ali modre barve so ponavadi videti kot bleščave lise ali odsevi oblakov ali pa se popolnoma zlijejo z okoljem," je Livingston zapisala v sporočilu.
  • V 45 cm jezerske vode so testi pokazali, da so svetle neonske barve – vključno z neonsko oranžno, rumeno in zeleno – najbolj vidne proti jezerskemu dnu, vendar se neonsko roza ni obnesla najbolje. 
  • Bele kopalke so se pojavile bolj zaradi odbijanja svetlobe, a ne toliko kot svetle neonske barve. 
  • Vse druge barve niso bile zelo vidne. Na splošno je Livingston dejala, da so neonke zmagale zaradi prepoznavnosti v vseh okoljih.

 "Slišali smo od toliko staršev, ki so rekli, da imajo svojega otroka v svetlečih kopalkah in da je barva pritegnila njihovo pozornost s kotičkom očesa in so se odzvali, da bi preprečili utopitev," je povedala Livingston.

"Seveda barva obleke ni pomembna, če nihče ne nadzoruje učinkovito, vendar lahko pomaga in pomaga v sodelovanju z učinkovitim nadzorom in drugimi plastmi preprečevanja varnosti vode."

Pasti varnosti vode

Vsekakor je smiselno, da lahko svetle barve kopalk igrajo vlogo pri tem, da je otrok v nujnih primerih bolj viden v vodi, vendar ni "resničnih dokazov", da je otrok v neonskih kopalkah boljši izidov utopitve, je povedala dr. Maneesha Agarwal, izredna profesorica pediatrije in nujne medicine na Medicinski fakulteti univerze Emory.

Tečaj plavanja

"Cilj je, da se vam nikoli ne bo treba zanašati niti na barvo otrokovih kopalk, da bi ga sploh našli v primeru utopitve," je dejal Agarwal in dodal, da ustrezna varnost v vodi vključuje različne plasti zaščite.

"Najbolj pomembno je, da zna otrok dobro plavati, zato ga vpišite v tečaj plavanja. Poskrbite, da ima vaš otrok dober nadzor, kadar koli je v vodi, kar pomeni, da starši ali pooblaščena odrasla oseba opazujejo otroka v vodi," je dejala in dodala, da je pomembno biti pozoren na znake utopitve.

Utopitev je tiha

Za razliko od tega, kako utopitev prikazujejo v filmih – z glasnim pljuskanjem in kriki na pomoč – se utopitve v resničnem svetu zgodijo tiho in hitro, je dejal Agarwal.

"Otrok, ki se utaplja, ne bo kričal na pomoč. Običajno se bodo trudili obdržati svoj obraz nad vodno gladino, zato boste morda videli, da se njihov obraz nekako dviga in spušča nad vodno gladino. In dejansko lahko traja le 30 do 60 sekund, preden so popolnoma potopljeni," je dejal Agarwal.

 "Prav tako se morate prepričati, da naredite vse, kar je v vaši moči, da preprečite, da bi vaš otrok brez nadzora prišel v vodo. To pomeni, da če imate bazen, ne glede na to, kje živite ali ste na obisku, zagotovite ustrezno štiristransko ograjo za bazen, ki otrokom preprečuje dostop do bazena," je dejala.

"In potem, če se zgodi nepredstavljivo, se prepričajte, da ste pripravljeni – veste, kako izvajati oživljanje, in lahko hitro pokličete 112, in če ste slučajno sredi morja, jezera ali reke, so rešilni jopiči nujni,"

Toda nekatere študije so pokazale, da je udeležba na formalnih tečajih plavanja povezana z 88-odstotnim manjšim tveganjem za utopitev pri majhnih otrocih, je dejal Chris DeJong, ustanovitelj in predsednik šole Big Blue Swim School, ki ponuja tečaje plavanja otrokom.

Dodal je, da je nošenje svetlih kopalk le eno orodje v naboru številnih korakov, ki jih lahko otroci naredijo, da bodo varnejši v bazenu ali okoli njega. Ameriška akademija za pediatrijo priporoča plavalne tečaje kot zaščito pred utopitvijo in pravi, da se lahko za mnoge otroke začnejo že pri 1. 

"Začetek v tej zelo zgodnji starosti jim lahko pomaga, da se počutijo bolj udobno, saj se začnemo ukvarjati z naprednejšimi lekcijami, ko so starejši – tako da ne začnejo iz nič in morajo premagati strah pred nečim povsem novim, kar je lahko izziv s tečaji plavanja,« je dejal DeJong.

"Učne ure plavanja so najpomembnejše orodje, ki pomaga otrokom, da se rešijo in vedo, kaj storiti v sili," je dejal. "

In poznajte svoje dejavnike tveganja. Mlajši otroci, običajno mlajši od 10 let, so najpogosteje žrtve utopitev v bivalnih bazenih, medtem ko so žrtve utopitev, starejše od 14 let, običajno v naravnih vodnih telesih."