Športna higiena: Kako športno torbo ohraniti (kar se da) čisto?

Športna higiena: Kako športno torbo ohraniti (kar se da) čisto? (foto: profimedia) profimedia
14. 6. 2018

Tisti, ki se predano ukvarjate s športom in je torba s pripomočki vaš reden sopotnik, ste verjetno že naleteli na neprijeten vonj in kopico bakterij, ki se razvijejo v vlažnem okolju. Preverite, kako poskrbeti za čistočo.

Z nekaj triki bo vaša športna torba malce bolj čista, s čimer boste preprečili vnetja in druge zdravstvene težave.

1. TRIK: Očistite zunanjost in notranjost torbe

Naj vam pride v navado, da vsaj enkrat tedensko z antibakterijskimi sredstvi očistite torbo z obeh strani, še bolje pa je, da jo operete v pralnem stroju. Po treningih jo obrnite tako, da se bo notranji del lahko posušil in s tem preprečite razmnoževanje bakterij.

2. TRIK: Odišavite torbo

V torbo dajte eno ali dve nerabljeni čajni vrečki in ju pustite notri čez noč. Izničili bosta neprijeten vonj in ga nadomestili z vonjem po zeliščih ali sadju, odvisno od okusa čaja. Po eno vrečko lahko položite tudi v športne čevlje.

3. TRIK: Izpraznite torbo takoj, ko pridete domov

Ne pustite, da bi prepotena oblačila in pripomočki povzročili neprijeten vonj ter ostali neočiščeni več dni. Takoj, ko pridete domov, iz torbe zložite stvari in pustite odprto (po možnosti v odprtem prostoru), da se posuši in prezrači.

4. TRIK: Shranite kroglice, ki vsrkavajo vlago

Kroglice, ki preprečujejo nabiranje vlage, običajno dobite v škatlah za čevlje in ob nakupu drugih stvari v zaprti embalaži. Ne vrzite jih stran, ampak jih pustite v športni torbi, kjer bodo preprečile vlažno okolje, ki je popolno za bakterije.

5. TRIK: Menjava torbe

Ko boste torbo že velikokrat oprali in bo po nekaj letih izgubila barvo ter obliko, je najbolje, da jo nadomestite z novo. Kot vsaka stvar ima tudi ta življenjsko dobo, ki se ob redni uporabi krajša.

Preverite tudi: