Stisnite vadbo tudi v proste dni in počitnice

Stisnite vadbo tudi v proste dni in počitnice (foto: Profimedia) Profimedia
18. 11. 2017

V prostih dneh si radi vzamemo čas za poležavanje in nedelo, čeprav bi gibanje telesu delo bolje kot posedanje na kavču. Privoščite si nekaj vadbe tudi med vikendom in počitnicami, ki počasi prihajajo.

Vadbo lahko »zapakirate« v družinsko aktivnost ali trening v telovadnici. Poskrbite le, da si boste za vsak dan izdelali urnik in se ga tudi držali. Če boste točno vedeli, kaj vas čaka, obstaja manj verjetnosti, da boste vadbo preskočili.

HIIT

Z visoko intenzivnim treningom boste privarčevali čas in hkrati dosegli enak rezultat kot pri navadnem treningu, kjer vaje delate v počasnejšem tempu. Verjetno boste potrebovali športne pripomočke iz telovadnice, vendar to ni izgovor. Fitnesi so odprti 24 ur na dan tudi na dela proste dni, zato nimate razloga, da si ne bi vzeli nekaj časa in se razgibali. Spustite na površje hormone sreče, ki bodo proste dni naredili še lepše.

Odpravite se na družinski izlet s kolesi

Tudi tako lahko dobite zadostno količino gibanja, ki jo potrebujete v enem dnevu. Izberite točko blizu vašega doma, a hkrati dovolj daleč, da se morate do nje peljati z avtom ali s kolesom. Težavnost poti izberite glede na fizično pripravljenost družine (upoštevajte starost otrok). Poskrbeli boste za rekreacijo cele družine in se ob tem zabavali. Če cesta vodi skozi gozd, bo pot še bolj zanimiva (in varna).

Nakupovanje

Tudi nakupovanje je svojevrsten šport, če prehodite dovolj veliko razdaljo. Če se morate odpraviti po nakupih, se lahko sprehodite tudi do tiste trgovine s športnimi oblačili, ki vam je tako všeč, si ogledate svežo zelenjavo na tržnici, se srečate s prijateljem na drugem koncu nakupovalnega središča. Spremenite opravke v lažje športne aktivnosti, ob katerih se boste zabavali.  

Udeležite se športnih dogodkov

Izberite vsaj en športni dogodek, ki se bo zgodil med počitnicami. Ko boste vedeli, da morate doseči določen rezultat, vas bo razjedala slaba vest, če ne boste trenirali. Naredite načrt, kako se boste pripravljali na tekmovanje in spodbudite tudi prijatelje. Naj prosti dnevi v krogu družine ne minejo v znamenju slaščic in prenajedanja, kot to pogosto radi storimo. Če boste hoteli ostati v formi, boste morali prilagoditi tudi prehrano.

Vadbo opravite doma

Če se nimate časa odpraviti do telovadnice ali na kakšno drugo športno aktivnost, vadbo opravite kar doma. Obstaja veliko vaj za katere ne potrebujete nobenih pripomočkov, le nekaj prostora in čas. Ne pozabite tudi na ogrevanje pred in po treningu (kakor v telovadnici). Če imate uteži ali druge preproste pripomočke, jih uporabite za popestritev. Nekaj nasvetov za vaje brez pripomočkov, dobite tu:

- Vzemite si 5 minut za trebušne mišice

- FOTO: Vaje za noge, ki jih lahko naredite kjerkoli (brez pripomočkov)

- VIDEO: 4 top vaje za kurjenje maščob

- 5 vaj, ki krepijo mišice jedra in preprečujejo bolečine v križu

Preberite tudi: