Trendni trening(i)

Trendni trening(i) (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 8. 2013

Kakšni so novi trendi na področju gibalne dejavnosti? Predstavljamo vam osem novih oblik treninga!

1. Nova pravila raztezanja: raztezanje z valjanjem

Ali med ogrevanjem pred vadbo že uporabljate penasti valj, žogice in podobne predmete za valjanje prekomerno napetih področij?

Z valjanjem poskušamo mišicam in mehkemu tkivu povrniti njihovo prožnost, saj se z vadbo, poškodbami in načinom življenja ta lahko zmanjša.

Če se na določenih področjih pojavi prekomerna napetost, se zmanjšata tudi mobilnost sklepov in sposobnost učinkovitega gibanja. Z valjanjem pa, kot že rečeno, sprostimo napetost in povečamo prožnost ter tako povečamo obseg giba.

To nam koristi tako pred samo vadbo kot tudi pred tekmovanjem.

2. Vadba z metaboličnim učinkom oz. metabolični trening

Metabolit ali presnovek je produkt pri procesu presnove. V tem primeru govorimo izključno o nizu encimskih in katalizatorskih reakcij v povezavi z mišično aktivnostjo. Metaboliti se med telesno aktivnostjo povečajo, s premorom pa jih telesu uspe, predvsem če v teh okoliščinah treniramo, izločiti.

Če je naš trening takšen, da vzdržujemo visok srčni utrip in nepopolno regeneracijo med vajami in seti, mu lahko rečemo metaboličen trening. Takšen tip treninga običajno sestavljajo za športne discipline, kjer sta visok srčni utrip in nepopolna regeneracija stalnica, na primer tenis.

Metabolični trening je torej le režim vadbe, ne glede na to, ali jo izvajate v fitnesu, z lastno težo, na trim stezi, boot campu ali v dvorani.

Kakšne so prednosti metaboličnega treninga? Preberite v prispevku Prednosti metaboličnega treninga.

3. Tabata

Tabata je intervalni trening, ki se že dolgo uporablja za treniranje športnikov. Zdaj pa je ta oblika treninga postala popularna tudi v rekreativnih krogih.

Tabata je način intervalnega treninga, kjer sta vadbeni interval in interval premora skrbno določena in katerega se moramo natančno držati. Običajno je določeno tudi število intervalov.

Primer tabate: 20 sekund delamo visoko intenzivno vadbo, tej sledi 10 sekund premora. Čas je v tem primeru zelo pomemben dejavnik, kar pomeni, da se ga moramo držati do sekunde natančno. Naredimo 8 ponovitev.

Cilj vsake vaje je, da se naredi v tej časovni enoti čim več ponovitev, seveda pa je to odvisno prav od posameznika in njegove telesne pripravljenosti.

4. Lifestyle coaching

Coaching je celovit proces, ki posameznika vodi do rezultatov in želenih ciljev v smislu pridobivanja bolj zdravih življenjskih navad, zdravega prehranjevanja in gibanja.

Cilj coachinga je najti ravnovesje med dnevnimi dejavnostmi, telesno aktivnostjo, delom, družino in zdravim življenjskim slogom, kar pa je v današnjem času že pravi izziv.

S posameznikom se osnuje individualni optimalni načrt življenjskega sloga, kjer se glede na to oblikujejo program vadbe, program prehrane, programi za obvladovanje stresa ipd.

Coaching je namenjen vsem, ki si želijo polj poglobljeno delati na sebi in ki želijo aktivirati vse svoje notranje potenciale za dosego osebnih ciljev. Coaching korak za korakom pomaga pri tem, da življenje zopet postavimo na zdrave in uravnotežene tirnice optimalnega, zdravega delovanja in dobrega počutja.

5. Naravna gibanja: nazaj k naravi

Morda si mislite, da je koncept, kot je 'naravno gibanje', lahko razložiti ljudem, vendar je številnim ideja o naravnem premikanju telesa tako tuja, da hitro postanejo zbegani.

Ni nujno, da je koncept tisti, ki je tako težak. Težava je v tem, da se odrasli začnejo spraševati, zakaj bi se sploh želeli plaziti okrog po vseh štirih ali pa viseti z drevesa. To je otroška igra! Morda se res zdi vse kot igra, kar ni slaba stvar, vendar pa kljub temu to zagotovo ni enostavno.

V času, ko vse bolj prevladujejo stroji, ki naj bi omogočali, da naše življenje postane lažje in bolj enostavno, pa smo ljudje posledično postali nerodni in slabo 'opremljeni' za vsakodnevne izzive, kar povzroča razne napetosti in bolečine (v križu, v sklepih).

  • Kaj je naravno gibanje?

Naravno gibanje je PRILAGODLJIVO.

Delo v telovadnici z enako opremo vsak dan je rutinsko, je nekak­šen vzorec ponavljanja istega gibanja, podobnega tistemu, ki ga delamo že čez dan v službi in doma. Naravno gibanje deluje tako, da ga ne omejuje noben protokol ali vadbena shema.

Naravno gibanje je UČINKOVITO.

Veliko gibalnih vzorcev, ki jih športniki opravljajo, je osredotočenih na idejo premikanja uteži ali svojega telesa na najbolj učinkovit način. Ni naključje, da je učinkovitost tako ključnega pomena za naravno gibanje, saj ta omogoča, da se ustvari največja potrebna sila pri minimalni uporabi količine energije.

Vrnimo se nazaj k naravi, uživamo v gibanju in s tem užijemo kvalitetnejše življenje.

6. Street workout ali ulična vadba

Street workout je razmeroma nov, a privlačen način treninga in druženja na prostem.

Vadeči potrebujejo za izvedbo elementov visoko raven kondicijske priprave, moči, fleksibilnosti, eksplozivnosti, vzdržljivosti in koordinacije. Gre za freestyle tehniko, brez omejitev, ki je veliko bolj zanimiva, zabavna in privlačna kot vadba v klasični telovadnici.

Vaje lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli, v lokalnih parkih, na igriščih ali kar na dvorišču. Navdušenci nad street workoutom zagovarjajo idejo, da je fitnes stanje svobodomiselnega duha, ko boste usvojili to miselnost, lahko vadite brez omejitev. Vse, kar potrebujete, sta telo in vztrajnost.

Kako poteka trening? Video: Street workout.

7. Merjenje rezultatov

Tehnologija bo igrala veliko vlogo v industriji fitnesa, saj bo pomagala ljudem oceniti svoje dosežke pri treningu in doseči bolj optimalne rezultate. Na ta način bodo trenirali bolj optimalno, v skladu s posameznikovimi potrebami in dosedanjimi rezultati.

Razpon raznih aplikacij na pametnih telefonih in računalnikih pomaga shraniti podatke o treningu, o odzivu telesa nanj in o končnih rezultatih. Obstajajo različne aplikacije, kjer lahko spremljate svoje prehranjevalne navade, gibanje, trening in počitek. Z malo discipline in s pomočjo tehnologije lahko postanete sami svoj trener.

8. CrossFit

CrossFit je oblika kiombinirane vadbe, ki ne pozna izoliranega treninga posameznih mišičnih skupin, temveč je izjemno raznolika in se najbolj približa naravnemu in uporabnemu gibanju človeka, izboljša agilnost, eksplozivnost, hitrost in stabilnost.

Izvajajo ga lahko vsi, ne glede na starost, ambicije ali telesno pripravljenost. Treningi pod strokovnim vodstvom trenerja – v skupini največ do devet – so le redko daljši od 45 minut.

Avtor: Dalibor Todorović;  Fotografije: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri