V teh primerih ni nič narobe, če trening izpustite

V teh primerih ni nič narobe, če trening izpustite (foto: Profimedia) Profimedia
1. 12. 2017

Le z vztrajnostjo in doslednostjo šport postane navada in kmalu način življenja. V teh primerih pa je popolnoma razumljivo, da ste trening izpustili.

Nihče ni popoln in vsak je že kdaj izpustil vadbo iz različnih razlogov. Če se zgodi enkrat ali dvakrat, s tem ni nič narobe. Preverite, ali najdete svoj razlog med naslednjimi pojasnili:

  • Potrebujete dodaten dan za počitek. Telo ni stroj in zelo pomembno je, da poslušamo in izpolnimo njegove potrebe. Kadar vam sporoča, da po intenzivni seriji treningov potrebujete dva prosta dneva, si jih vzemite. Ničesar ne boste izgubili. Nadaljujte sveži in spočiti, brez tveganja za poškodbe.

  • Potrebujete popravilo ali pregled opreme. Če vaša aktivnost vključuje športni pripomoček kot je kolo, smuči in podobno, vedno najprej poskrbite za varnost. Opravite redne servise in kadar niste prepričani, da lahko brezskrbno telovadite, ga raje pustite doma in preverite. Če zaradi tega ne želite izpustiti ure športa, imate na voljo mnogo vaj, za katere ne potrebujete športnih pripomočkov.

  • Imate poškodbo. To je prekletstvo vsakega zagretega športnika, ki uživa v potenju in še bolj v končnih rezultatih. Ko se poškodujete, je pomembno, da upoštevate nasvete zdravnika in počivate toliko dni, kot je priporočal. Če boste s športom začeli prehitro, boste spet poslabšali zdravstveno stanje in vse skupaj bo trajalo mnogo dlje, kot če bi ostali v postelji.

  • Na sporedu so družinski obiski. December je čas, ko okrog sebe zberemo bližnje in se skupaj spominjamo, kaj lepega smo z njimi doživeli v tem letu. Družinskih srečanj seveda ne zamenjajte za treninge. Če se vadbi vseeno ne želite odpovedati, pobrskajte za kratkimi vajami, ki jih lahko izvedete doma in zanje ne potrebujete nobenih pripomočkov. Sestavite seznam, ki ga boste uporabili v dneh, ko ne bo časa za reden trening. Nekaj predlogov smo zbrali tu:

  1. VIDEO: 3 minute za notranje stegenske mišice
  2. 5 vaj za zadnjico, s katerimi boste izboljšali hitrost
  3. Vzemite si 5 minut za trebušne mišice!
  4. VIDEO: 4 top vaje za kurjenje maščob
  5. 5 vaj, ki krepijo mišice jedra in preprečujejo bolečine v križu
  • Vreme je neprimerno. Kljub nasvetom, da ob neprimernem vremenu trening prestavite v telovadnico, tega včasih ne moremo realizirati. Odvisno je od mnogih dejavnikov, na primer od prevoza do fitnesa, obveznosti, ki sledijo vadbi, časa … Kadar le lahko, skušajte najti nadomestek za izpuščen trening, vendar v ekstremno mrzlem ali vročem vremenu raje ostanite doma. Prav tako ne tvegajte poškodb na zaledenelih pločnikih ali v deževju. Prigarali si boste le poškodbo, ki vas bo zadržala za več dni. Tudi v športu (tako kot pri vsem) postavite razumne meje.

Preberite tudi: