Zakaj so vzdržljivostni športi dobri za zdravje?

Zakaj so vzdržljivostni športi dobri za zdravje? (foto: profimedia) profimedia
13. 8. 2021

Plavanje, tek, kolesarjenje in drugi vzdržljivostni športi lahko za vas naredijo veliko dobrega. 

Poglejmo, kakšne so koristi vzdržljivostnih športov na zdravje: 

Boljše mentalno zdravje

Gre zato, da premagate fizično nelagodje in si postavljate vedno nove cilje, ki vas silijo, da izboljšujete formo. Tako natrenirate tudi možgane, da se ob problemu ne ustavijo, ampak skušajo najti kreativne rešitve. Ni pomembno, ali ste začetnik ali ultramaratonec, to dobro posledico kmalu občutijo vsi. 

Boljši spanec

Če imate težave s spanjem, vam lahko pomaga tudi kateri od vzdržljivostnih športov. Vprašajte kateregakoli tekača, kakšen je spanec po njegovem treningu. Zagotovo ga bo opisal s superlativi. Hitro po tem, ko boste začeli z redno vadbo, boste občutili tudi prijetno utrujenost ob večerih. 

Boljša samopodoba

Na to boste morali malce počakati, a čez čas se bo izboljšala tudi samopodoba. Kako se ne bi, če pa vam bodo kar naenkrat prav hlače, ki jih že eno leto niste oblekli? Svež zrak, sonce in povečan krvni pretok bodo dali koži svež videz, vi pa se boste počutili fit in zato vsak dan sprejemali zdrave odločitve. 

Večkrat na stranišču

Ker boste več telovadili, boste potrebovali več hrane. Posledično boste večkrat morali na stranišče in opazili boste, da je vaša prebava boljša kot prej. Potem vam ne bo tu in tam škodil niti kos torte ali kaj drugega, čemur ste se zaradi prebave prej raje izognili. 

V boljši formi

No, ta posledica je precej logična, a vseeno jo moramo izpostaviti. Se spomnite tistega hriba, na katerega ste prej komaj prilezli? Sedaj boste do vrha prišli brez večjih težav. Vrečke iz trgovine bodo postale lažje, vzpon po stopnicah vas ne bo pretirano zadihal in kar naenkrat boste vi tisti, ki hodi na čelu kolone in čaka ostale. Ne pozabite le na stopnjevanje treningov, ko osvojite določeno težavnost. 

Preverite tudi To se zgodi s telesom, ko prenehate piti gazirane pijače ali pa To so najslabše stvari, ki jih lahko naredite med dolgim tekom

Vir: active.com