Zakaj bi bilo dobro, da svojemu zajtrku dodate mleko?

Zakaj bi bilo dobro, da svojemu zajtrku dodate mleko? (foto: Profimedia) Profimedia
26. 4. 2022

Kaj običajno jeste za zajtrk? Ko boste prebrali spodnje razloge, boste v recept zagotovo vključili tudi mleko. 

Za vas imamo kar nekaj razlogov, zakaj bi v zajtrk večkrat vključili mleko, ali ga vsaj dodali v svojo jutranjo skodelico kave. 

Začnimo s tem, da je mleko zelo priročna sestavina in ga ni težko kombinirati z drugimi izdelki. Naštejmo nekaj primerov: 

  • Primešajte mleko v smuti in popestrite ter rahlo posladkajte napitek. 
  • Z mlekom pripravite jutranje ovsene kosmiče - kuhane ali pečene v pečici. 
  • Mleko vlijte v kavo ali črni čaj. 
  • Dodajte mleko v jajčno omleto ali gosto juho, ki jo imate za malico med delom. 

Ne potrebujete veliko domišljije, da v svoje jutro dodate nekaj mleka. In če niste ravno njegov največji oboževalec, lahko dodate jogurt ali podobne mlečne izdelke. 

Že kozarec mleka telesu zagotovi lepo število hranljivih snovi, ki jih potrebujemo za normalno delovanje. Kalij, vitamin B12, kalcij in vitamin D običajno niso del prehrane, jih pa dobite v mleku. Vsebuje tudi vitamin A, magnezij, cink, vitamin B1 in je odličen vir beljakovin ter maščobnih kislin.

Beljakovine so zelo pomembne za nekatere procese v telesu, kot so rast in razvoj, popravljanje poškodovanih celic in reguliranje imunskega sistema. Mleko vsebuje vseh 9 esencialnih aminokislin, ki jih telo potrebuje. Skupaj z redno vadbo za moč lahko pomaga pri izgradnji mišic in posledično boljšem športnem natopu. 

Na vas je torej, da izbrskate recepte z mlečnimi izdelki, ki jih na spletu najdete malo morje ter preizkusite kombinacije, da odkrijete kaj po svojem okusu. Naj že prvi obrok v dnevu vsebuje kaj mlečnega. 

In ne pozabite ...

Najboljše imamo doma! 

Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovilo, da so proizvodi višje kakovosti in lokalnega porekla. MKGP Promocijsko gradivo

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovilo, da so proizvodi višje kakovosti in lokalnega porekla.

Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za preverjeno kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo. Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji.