2 odlična recepta za popestritev zimskega jedilnika

6. 3. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Nekatere vrste zelenjave uporabljamo vsakodnevno, druge pa zelo redko ali pa sploh nikoli. Za popestritev zimskega jedilnika vam predlagamo pripravo pastinaka v juhi ali uživanje ohrovta v solati.

Zimska ohrovtova solata

Sestavine

  • 1 velika skleda drobno narezanega ohrovta
  • 100 g namočenih in odcejenih indijskih oreščkov
  • 100 g suhih brusnic
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • 1 žlica sončničnega olja

Priprava:

Ohrovt operemo in ga osušimo. Posušenega pretresemo v skledo in posolimo. Pustimo približno deset minut, da se zmehča.

Med tem popečemo indijske oreščke na ponvi. Naredimo preliv iz olja, kisa ter popra. Ohrovtu dodamo oreščke in brusnice.

Prelijemo s prelivom tik pred postrežbo in dobro premešamo z rokami ali žlicami.

Pastinakova juha

Sestavine:

  • 1 jušna žlica oljčnega olja
  • pol čebule
  • 200 g pastinaka
  • 1 l vode
  • 400 g sladkega krompirja (belega ali oranžnega)
  • bio zelenjavna jušna kocka (brez glutaminata)
  • 2 jušni žlici
  • konopljinih semen
  • ingver v prahu
  • beli poper
  • naribana lupina pol limone in makova semena (za okrasitev)

Priprava:

Čebulo olupimo in nasekljamo. Pastinak olupimo in narežemo na kolobarje. Sladki krompir olupimo in narežemo na kocke. Čebulo popražimo na oljčnem olju.

Dodamo pastinak in sladki krompir, malo popražimo, potem zalijemo z litrom vode in vanjo nadrobimo bio zelenjavno jušno kocko. Kuhamo toliko časa, da se pastinak in sladki krompir zmehčata.

Ko je zelenjava mehka, dodamo ingver in beli poper po okusu ter konopljina semena. Kuhamo še minuto ali dve in s paličnim mešalnikom zmiksamo v kremno juho.

 Juho razdelimo na krožnike in dodamo malo naribane limonine lupine ter makova semena.

Recepte so prispevali: