5 razlogov, zakaj hitra hrana ni poceni

5 razlogov, zakaj hitra hrana ni poceni (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2017

Če ste eden izmed tistih, ki z zagotovostjo trdijo, da je hitra hrana poceni in zadovoljiv obrok, pomislite še enkrat. Ne le, da je nezdrava, v vaši denarnici lahko naredi kar veliko škodo.

1. Povprečni strošek »priročne hrane« je dvakrat višji od stroška za zdravo prehrano.

Na univerzi v Oaktonu so naredili eksperiment. Izkazalo se je, da so trije obroki dnevno, kupljeni v restavraciji s hitro prehrano, skupaj nanesli malo več kot 80€ na teden. Če vse sestavine dobite v trgovini, pa boste tedensko porabili okrog 42€.

2. Plačujete za udobje.

Morda mislite, da je par evrov za krompirček, hamburger in kokakolo malo, a poskusite vsaj 3 dni jesti vse obroke v najbližji restavraciji z nezdravo hrano. Vsak dan si boste zaželeli nekaj drugega, verjetno dražjega in strošek bo kar naenkrat narasel. Poleg tega plačujete za priročnost in ugodje. Pomislite, kje vse se lahko ustavite na krompirčku in koliko skupaj nanese postrežba in hrana. Nazadnje boste za večino plačali vi kot porabnik.

3. Vodi v debelost.

Več študij je potrdilo, da obstaja povezava med debelostjo in restavracijami s hitro hrano. Povečali boste celo tveganje za diabetes 2. stopnje, zaradi vseh kalorij in sladkorjev, ki jih spravite vase.

4. Napitki so polni sladkorja.

Za sokove, šejke in ostale stvari, ki jih navadno vzamete kot prigrizek ob meniju, je uporabljen visoko fruktozni koruzni sirup. To je sladilo, ki ga povezujemo z debelostjo. Bolj zdrav je na primer navaden sladkor, pa tudi ta ima v večjih količinah negativen vpliv.

5. Lahko postanete odvisni.

Če se več kot enkrat tedensko ustavite pri stojnici s hamburgerji, ste verjetno že odvisni od nezdrave hrane. Večkrat kot si privoščite zlatorumene piščančje medaljone, bolj si jih boste želeli. Torej porabiti boste morali več denarja, saj smo že prej omenili, da vas nezdravo kosilo stane precej več, kot tisto, ki ga pripravite sami.

Preizkusite: Slastne slane palačinke s tunino in bučkami

Preberite tudi: