Kaj se zgodi, če vsak dan zaužijete cimet?

27. 11. 2023
Deli
Cimet ima številne učinkovite prednosti za zdravje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Cimet je čarobna začimba, ki je še posebej priljubljena v prazničnem času.

V poštev pride tudi v vsakdanjiku, zlasti v kulinariki, pri peki sladkih dobrot, priboljšku v toplih napitkih in še marsičem podobnem. Če cimet uživate vsak dan, je to lahko v mnogih ozirih koristno za telo. 

Kako vsakodnevno uživanje cimeta vpliva na telesno zdravje?

Zmanjšanje ravni holesterola

Lauren Manaker, registrirana dietetičarka, strokovnjakinja za prehrano, pravi, da je ena od prednosti rednega uživanja cimeta, da odlično vpliva na srce. »Vsakodnevno uživanje cimeta je povezano z zdravjem srca, prav tako zmanjšuje raven skupnega holesterola, slabega holesterola (LDL) in trigliceridov, hkrati pa ohranja raven dobrega holesterola (HDL),« dodaja.  

Znižanje krvnega tlaka

Manakerjeva poudarja, da lahko uživanje cimeta poleg znižanja slabega holesterola (LDL), zniža tudi krvni tlak. Tudi visok krvni tlak je povezan z boleznimi srca in ožilja, zato je lahko uživanje cimeta eden izmed načinov, ki zmanjšajo tveganje.

Zmanjšuje tveganje za demenco

Redno uživanje cimeta pripomore tudi k zdravju možganov. »Cimet vsebuje spojine, ki dokazano zavirajo kopičenje beljakovine v možganih, ki je značilna za Alzheimerjevo bolezen,« pravi Manakerjeva. Toda ob tem so potrebne še dodatne raziskave.

Podpora za zdravje črevesja

Cimet je med drugim tudi začimba, ki deluje protivnetno, zato lahko pomaga pri podpori zdravega črevesja in zaviranju rasti slabih bakterij. Ob tem omogoča, da uspevajo dobre črevesne bakterije. Nekatere raziskave podajajo ugotovitve, da lahko cimet pomaga ublažiti simptome ljudi, ki imajo redno drisko zaradi sindroma razdražljivega črevesja.

Zmanjšanje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2

Znanstvene raziskave kažejo na ugotovitve, da ima uživanje cimeta prednosti tudi pri povečanju občutljivosti na inzulin. Sharon Palmer, registrirana dietetičarka in nutricionistka glede tega pojasnjuje:»To pomeni, da vas cimet naredi občutljivejše na inzulin, ki ga proizvaja vaše telo. Celice se zaradi tega bolje odzivajo na inzulin, hormon, ki nadzoruje krvni sladkor.

Koliko cimeta je dnevno priporočljivo zaužiti?

Četudi vsakodnevno uživanje cimeta koristi za mnoge zdravstvene vidike, z njim ni dobro pretiravati. »Prevelika količina je lahko škodljiva zaradi spojine v cimetu, ki se imenuje kumarin in lahko v velikih količinah povzroči poškodbe jeter«, pravi strokovnjakinja. Količina kumarina v cimetu, vrste Cinnamomum cassia, ki jo lahko najdete v večini živilskih trgovin, je namreč bistveno večja kot v cejlonskem cimetu (pravem cimetu).      

Evropska agencija za varnost hrane priporoča dnevni vnos največ 0,1 miligrama kumarina na kilogram telesne teže. To pomeni, da oseba, ki tehta 70 kilogramov, ne sme zaužiti več kot 7 miligramov kumarina, ki se nahaja v približno eni čajni žlički cimeta, ki ga je moč kupiti v živilskih trgovinah. Številne prednosti cimeta lahko torej brez negativnih učinkov izkoristite, dokler zaužijete manj kot eno čajno žličko cimeta na dan, oziroma, če tehtate manj kot 70 kg, manj kot pol čajne žličke na dan.   

Vir: yahoo.com

Preverite še video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger