10 zelišč in začimb, ki lahko pomagajo pri hujšanju

10 zelišč in začimb, ki lahko pomagajo pri hujšanju (foto: Profimedia) Profimedia
10. 1. 2022 Vir: Lisa

Predstavljamo zelišča in začimbe, ki imajo (med drugim) značilnosti, ki vam bodo pomagala pri hujšanju.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 
1. Ginseng

Ginseng ali ženšen je poznan po svojih sposobnostih, da zviša raven naše energije in nam pospeši metabolizem.

Pri hujšanju še posebej pomaga t. i. panax ginseng.

Raziskave na miših s prekomerno telesno težo in diabetesom so pokazale, da so po 12 dneh rednega uživanja panax ginsenga izgubile precej telesne teže, raven inzulina pa se jim je uravnotežila.

2. Kajenski poper

Kapsaicin, sestavina popra, ki mu daje njegovo značilno vročino, pomaga pri hujšanju, ker zmanjšuje vnos kalorij, krči maščobno tkivo, znižuje maščobe v krvi, ovira pa tudi kopičenje maščobnih celic v telesu.

Kapsaicin v našem telesu namreč začasno poveča termogenezo, medtem ko naše telo porablja gorivo (npr. maščobe) zato, da tvori toploto.

To pa pozitivno vpliva na naš metabolizem in manjša maščobne zaloge.

Raziskave so pokazale, da lahko z uživanjem termogenskih substanc svoj metabolizem pospešimo tudi do pet odstotkov, izgorevanje maščob pa tudi do 16 odstotkov. Te substance pa lahko preprečijo celo upočasnitev metabolizma, ki se pojavlja med hujšanjem.

3. Gorčica

Semena gorčice naj bi pospešila naš metabolizem za kar 25 odstotkov, kar pomeni, da z rednim uživanjem bolj učinkovito porabljamo kalorije. Dognano je bilo, da s tremi petinami čajne žličke gorčičnih semen dnevno lahko na uro porabimo 45 dodatnih kalorij.

4. Ingver

Ingver je še ena izmed dobrodejnih začimb, ki ogrejejo naše telo. Ima protivnetne lastnosti in je znana po tem, da pomaga umiriti prebavila.

Dognano je bilo, da naj bi imel tudi ingver termogenske značilnosti, kar naj bi pospeševalo naš metabolizem. Ingver naj bi imel tudi sposobnost uravnavanja našega teka, kar je še kako pomembno med hujšanjem.

5. Regrat

Vsi sestavni deli regrata so užitni in polni dragocenih hranil. Regrat malce upočasnjuje prebavo, zato pa se počutimo siti dlje časa in lažje uravnavamo svojo telesno težo.

Regrat ima antioksidativne značilnosti, vsebuje betakaroten, vitamin K1 ter ogromno drugih vitaminov in mineralov. Znan je po tem, da pomaga uravnavati raven krvnega sladkorja in holesterola, je pa tudi izjemen čistilec jeter.

6. Kardamom

Kardamom je aromatična začimba s pikant­no-sladkim okusom. Tudi kardamom je termogenski in s tem pospešuje naš metabolizem kakor tudi sposobnost izgorevanja maščob.

7. Kurkuma

Če imate radi kari, obstaja velika verjetnost, da vam bo všeč tudi kurkuma, saj je ta čudovita rumeno-oranžna začimba osnova večine jedi s karijem.

Kurkumin, ki je sestavina kurkume, zmanjšuje nastajanje maščobnih tkiv in tako preprečuje pridobivanje telesne teže.

Kurkumin se je izkazal za učinkovitega tudi pri preprečevanju nastajanja določenih bolezni, ki so povezane s prekomerno telesno težo (npr. hiperglikemija, hiperlipidemija ...).

8. Črni poper

Črni poper vsebuje piperin, ki mu ne daje samo ostrega okusa, temveč tudi zavira nastajanje novih maščobnih celic. V kombinaciji s kapsaicinom in drugimi substancami je bilo dokazano, da črni poper potroši toliko kalorij kot 20-minutni sprehod.

9. Cimet

Ta dragocena začimba pospešuje metabolizem, znana pa je tudi po tem, da učinkovito uravnava krvni sladkor, zato se priporoča ljudem, ki imajo diabetes oziroma tistim, ki so k tej bolezni nagnjeni.

Dognano je bilo, da pri ljudeh z diabetesom tipa 2 cimet precej znižuje raven sladkorja v krvi, trigliceride, slabi in skupni holesterol.

Glukozni metabolizem pospeši celo do 20-krat, s čimer si lahko bistveno pomagamo pri uravnavanju krvnega sladkorja.

10. Kumina

Kumina nam pomaga pri prebavi in povečuje našo energijo, ima pa tudi protistresne učinke. Priporoča pa se ljudem z diabetesom tipa 2.

Karla Klander, svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog, certificirana nutricionistka; www.karlaklander.com/sl