7 razlogov, zakaj vaša dieta ne deluje

7 razlogov, zakaj vaša dieta ne deluje (foto: Profimedia) Profimedia
10. 4. 2016

Predstavljamo 7 presenetljivih vzrokov, zakaj vaš shujševalni načrt ne deluje.

Odločili ste se, da izgubite kilogram ali dva. Volja je velika, v svojem življenju ste naredili ogromno sprememb, trudite se na vso moč, pazite pri prehrani, vaša tehtnica pa se noče premakniti. Vsaj ne navzdol.

1. Ne jeste dovolj

Skregano z logiko, kajne. A dejstvo je, če na dan zaužijete manj kot 1200 kalorij, ne jeste dovolj. Telo ne dobi dovolj hranljivih snovi, zato se metabolizem upočasni, da bi zadržal te, tako dragocene kalorije.

Tudi spuščanje obrokov pripelje do enakega rezultata. Če izpustite zajtrk, telo to zazna kot pomanjkanje in pri naslednjem obroku pripravi večjo zalogo. Jejte zajtrk, naj telo brez skrbi 'kuri' kalorije.

Vsako jutro bi morali zaužiti zajtrk s 350 do 500 kalorijami, 10 do 15 grami beljakovin in bogat z vlakninami, ki bodo pospešile vašo presnovo.

2. Po telovadbi se nagradite z obilnim obrokom

Pri vadbi ste porabili 300 kalorij in čas je za praznovanje ... A nagrajevanje z visoko kaloričnim obrokom takoj po vadbi ne bo pripomoglo k izgubi teže. 

Verjetno ste precenili koliko kalorij v resnici porabite in koliko jih zaužijete. Ravno zato je dobro, da si vnos kalorij beležite, tudi, če se s športom ukvarjate le zaradi dobrega počutja.

3. Na vašem jedilniku so se znašle dietne pijače

Raziskave kažejo, da lahko dietne pijače napravijo več škode kot koristi. Telo okusi nekaj sladkega, a skoraj nič kalorij, kar povzroči, da vsako zaužito kalorijo pretvori v maščobo.

Poleg tega umetna sladila dvignejo raven inzulina in znižajo raven sladkorja v krvi, kar spodbudi lakoto. In ker zaradi diete ne zaužijete dovolj prave hrane, telo obstoječe kalorije zopet pretvarja v maščobo.

Prav tako umetna sladila ne potešijo želje po sladkem, zato si boste po vsej verjetnosti, kljub dietni pijači, še vedno želeli tortice.

4. Prijatelji s prekomerno težo

Raziskave so pokazale, da na vašo težo vplivajo tudi prijatelji, ki se borijo z enako težavo. To pa preprosto zaradi tega, ker se vaša percepcija o telesni teži spremeni.

Kar pa seveda ne pomeni, da se morate takšnih prijateljev znebiti. Skupaj lahko naredite načrt in skozi zabavo napoveste boj vaši teži. V družbi je vedno lažje.

5. Na vašem jedilniku ste črtali vino

Raziskava, ki so jo opravili v bolnišnici v Bostonu je razkrila, da so ženske, ki so zaužile kozarec vina na dan, v enem letu pridobile manj teže v primerjavi s tistimi, ki niso pile vina. Vino ima torej dober učinek, vendar ne pozabite - vse v zmernih mejah.

6. Dieta brez nadzora

Če si redno zapisujete vsak obrok, ki ga zaužijete, to avtomatično pripomore k zmanjšanemu vnosu kalorij. Peprosto zato, ker se zavedate vsakega grižljaja, ki ga napravite.

7. Nič ogljikovih hidratov, nič maščob

Če iz prehrane izločite katero koli skupino, na primer ogljikove hidrate, ne boste napravili nič dobrega. Telesu boste le odvezli hranljive snovi, ki jih potrebuje za energijo.

Ena od študij je pokazala tudi, da diete z nizkim vnosom kalcija in vitamina C dejansko povečajo možnost za pridobitev trebušne maščobe. Tako stroga dieta sicer deluje na kratek rok, a takoj, ko boste prenehali, se boste ponovno zredili.

Trik je raznolika prehrana, ki vsebuje zdrave maščobe in dobre ogljikove hidrate.

Značke: dieta prehrana